Címke: hanuka
Keresés
Dátum választó
Rendezés
2 találat
2023.12.11

A hanukát ünnepelték a főtéren

A hanukát ünnepelték vasárnap a főtéren a téli fesztiválon. Ez az egyik legismertebb zsidó ünnep. A színpadon a Sabbathsong Klezmer Band zsidó dalokat játszott. A kecskeméti Zsidóház eseményén többen táncoltak is.
2023.12.07

Dr. Róna Tamás a hanukáról: most a gyertyák azért is gyulladnak, hogy az elrabolt túszokat kiengedjék

Hanuka alkalmából volt a KTV csütörtöki Kiemelő magazinjának vendége prof. Dr. Róna Tamás főrabbit. A műsorban szó volt az ünnep történetéről, a gyertyák jelentőségéről és arról is, hogy milyen szokások kapcsolódnak a zsidóság egyik legkedvesebb ünnepéhez. A főrabbi részletesen beszélt arról is, hogy a mostani háborús időkben mennyire változott meg a hanuka üzenete.
2023.12.07

Ma este beköszöntött a hanuka ünnepe

Beköszöntött a zsidóság legkedvesebb ünnepe a hanukára, amely idén december 7-e estétől december 15-e estéig (a zsidó naptár szerint kiszlév 24. estétől tévét hónap 2. estéig) tartó, nyolc napos ünnep, amely a zsidóknak a szíriai görög hódítók felett i. e. 165-ben aratott győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékeztet.
2022.12.25

Ünnepi Lélektől Lélekig a karácsony jegyében

A karácsony és a hanuka ünnepe áll a Lélektől Lélekig december 24-i adásának középpontjában. Varga Mónika felelős szerkesztő, műsorvezető ezúttal is Kecskeméten szolgáló papokkal, lelkészekkel, valamint Róna Tamás főrabbival beszélgetett a KTV műsorában.
2022.12.20

Hanuka Kecskeméten

Meggyulladt a hanukai gyertyatartó harmadik lángja kedd este a Lestár téren. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija történelmi pillanatnak nevezte, hogy Kecskeméten most először ünneplik a hanukát nyilvános eseményen, és reményét fejezte ki, hogy a következő években egyre többen csatlakoznak majd a közös ünnepléshez.