Hanuka Kecskeméten

2022. 12. 20., 21:11
Meggyulladt a hanukai gyertyatartó harmadik lángja kedd este a Lestár téren. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija történelmi pillanatnak nevezte, hogy Kecskeméten most először ünneplik a hanukát nyilvános eseményen, és reményét fejezte ki, hogy a következő években egyre többen csatlakoznak majd a közös ünnepléshez.
Fotó: Borda Máté
A galéria 12 képet tartalmaz

A Lestár téren kedden sötétedés előtt kezdődött a gyülekezés, a várakozást a forralt kóser bor, a hanukai fánk és a beszélgetés tette kellemessé a hűvös időben. A hanukai gyertyatartót, azaz hanukiát a Kamra borbár előtt állították fel a szervezők.

Köves Slomó, az EMIH vezetője köszöntötte a jelenlévőket. Felidézte a hanuka ünnepének eredetét, mely a Kr. e. 2. századba nyúlik vissza, és arról a diadalról emlékezik meg, amelyet a Makkabeusok arattak a szíriai görögök fölött. A győzelem után megtisztították és újraavatták a jeruzsálemi templomot, melyben egy mécses csodás módon nyolc napig égett. Erre emlékezve gyújtják meg a zsidók a hanukia nyolc gyertyáját egymás után az ünnep nyolc napja alatt - minden nap eggyel többet.

A hanuka idén december 18. és 26. közé esik, így kedden az ünnep harmadik napja volt, ennek megfelelően három gyertya lobbant fel a Lestár téren; pontosabban négy, hiszen a középső, ún. szolga (sámesz) gyertya mindig ég, erről gyújtják meg a többit.

Köves Slomó megemlékezett arról, hogy Budapesten a Nyugati téren 25 évvel ezelőtt ünnepelték először nyilvánosan a hanukát, körülbelül annyian, mint most Kecskeméten. Azóta egyre elterjedtebb, hogy a fények ünnepének is nevezett hanukát nemcsak a zsinagógákban és otthon, családi körben, hanem nyilvános helyszíneken is megünneplik. Ennek is köszönhető, hogy a hanuka mára a legismertebb zsidó ünnepnek számít a nem zsidók körében.

A kedd esti eseményen Kecskemét városát Lévai Jánosné tanácsnok képviselte, jelen volt még Kopping Rita önkormányzati képviselő, valamint dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő, aki az egyik gyertyát meggyújtotta.

A gyertagyújtás után tánccal folytatódott az ünneplés, majd a hideg miatt bent a Kamrában, ahol Lamm Dávid jazzgitáros játszott a közönségnek.