Címke: néptánc
Keresés
Dátum választó
Rendezés
975 találat
2024.01.29

Közel kétszázan ropták a Kecskemét Táncegyüttes bálján

Közel kétszázan vettek részt a Kecskemét Táncegyüttes idei bálján. A Hírös Agóra aulájában szombaton este megrendezett estélyen a népzenét a Hegedűs együttes, a könnyűzenét a szintén kecskeméti Hangulat zenekar szolgáltatta, a finom ételekről pedig a Kecskeméti Csárda gondoskodott. A Kecskemét City Balett táncosai friss premierjükből, a Carmina Buranából adtak elő egy részletet, így mondhatjuk, hogy a bál igazi kecskeméti koprodukció volt.
2024.01.23

Ingyenes moldvai és gyimesi táncoktatás indul a Széchenyivárosi Közösségi Házban

Hagyományteremtő szándékkal ingyenes táncházba invitálja a táncolni vágyókat a Csipkefa zenekar január 23-án, kedd délután 16.00 órától a Széchenyivárosi Közösségi Házba. Mint a Facebookon írják, tánctudás nem szükséges, csak lelkesedés. Jellemzően körtáncokat fognak táncolni, ezért egyedül is lehet érkezni, szeretettel várnak minden korosztályt. Énektanítással és hangszeres bemutatóval is készülnek, a hangszereket ki is lehet majd próbálni.
2024.01.08

Sebő Ferenc volt a Csipkefa táncház vendége

A hazai népzenei élet egyik ikonikus alakja, a táncházmozgalom születésénél ott bábáskodó Sebő Ferenc volt a Csipkefa táncház vendége január 5-én, pénteken este. A Kápolna utcai Cliché megtelt, talán soha nem voltak még itt ennyien táncházas eseményen. A gyerekektől, diákoktól a fiatal felnőttekig, majd a középkorosztályon át egészen a nagyszülőkig terjedő közönség először egy előadást hallhatott Sebőtől a táncházmozgalom kezdeteiről, majd egy zenésztársaival adott minikoncert következett, hogy aztán hajnalig tartó táncházba torkolljon az este.
2023.10.27

Lenyűgöző Ember tragédiája-előadást hozott a Háromszék Táncegyüttes Kecskemétre

A néptáncra épülő, de attól a historikus és modern táncok irányába is bátran kinyúló előadással nyűgözte le a kecskeméti közönséget a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes csütörtök este a Hírös Agóra nagyszínpadán. Könczei Árpád rendező-koreográfus nyomán Madách Az ember tragédiája című műve elevenedett meg a tánc nyelvén, erős színészi alakításokkal, ötletes jelmezekkel, találékony minimáldíszlettel és nem utolsó sorban kiemelkedő élőzenei produkcióval.
2023.09.06

Felnőtt kezdő néptánccsoportot indít Kecskeméten a Tűzön-Vízen Át Egyesület

Felnőtt kezdő néptánccsoportot indít Kecskeméten a Tűzön-Vízen Át Egyesület szeptember közepétől. A csatlakozáshoz semmilyen előképzettség nem szükséges, és szólóban is lehet érkezni – a férfiakat különösen várják. Az egyesület évadkezdéséről és idei terveiről Kósa Levente elnökkel beszélgettünk.
2023.08.20

Augusztus 20 - Kecskemét is megünnepelte az ország születésnapját

Vasárnap este a Nagytemplom mögötti Szent István-szobornál Kecskemét is megünnepelte az államalapítás és az új kenyér ünnepét. Népzene és néptánc, dr. Berényi Tivadar KÉSZ-elnök ünnepi beszéde, Göbölyös Károly, a Magyarok Kenyere - 15 Millió Búzaszem program megyei nagykövete köszöntője, Sasvári Sándor színművész éneke, kenyéráldás, és a hagyományőrzők által kísért koszorúzás emelte az ünnep fényét.
2023.06.18

Az Uzsgyi zenekar nagy bulival zárta moldvai táncház évadát a Kilelében

Az Uzsgyi zenekar nagy bulival zárta péntek este moldvai táncház évadát a Jókai utcai Kilele Music Caféban. A szezon utolsó táncalkalmához a szokásosnál is többen csatlakoztak, így az Uzsgyinak és vendégzenészeiknek hála óriási moldvai mulatság kerekedhetett a szűkös, ám annál hangulatosabb helyen. Már most várjuk a szeptemberi folytatást!
2023.06.07

Ízek, dallamok, viseletek hozták el Erdélyt Kecskemétre

Autentikus ízek, dallamok és tánc, egy csodálatos viseletkiállítás és egy gyönyörű film hozta el Erdélyt Kecskemétre. A Népi Iparművészeti Gyűjteményben kedden tartottak hangulatos Erdély-napot a felújított Városháza átadását ünneplő egyhetes eseménysorozat keretében. A megnyílt tárlat, mely Moldvától Biharig 15 rend ruhával mutatja be a lányok, asszonyok ünnepi viseletét, június 24-ig látogatható.