Idén átlagosan két-három héttel hamarabb kezdődött a szőlő szüretelése térségünkben is. Mindez az extrém meleg időjárásnak köszönhető, amely a termés mennyiségére is minőségére is hatással van.
A januári meleg miatt piros bimbós lett a kajszi, majd a tél végi fagyos éjszakák a mediterrán fajtákat elvitték. A régi hagyományos, köztük a magyar fajták azonban csúcstermést adtak.
Édesebbek, vékony héjúak és méretükben is nagyok az idei hazai görögdinnyék. A változékony időjárást nem csak jól tolerálták a növények, de úgy tűnik szerették is.
A tavalyi szárazság után idén végre jó búzatermés várható. A mondás igaz, a májusi aranyat ér. Csapadékból pedig nincs hiány. A kalász úgy nő, ahogy a nagykönyvben meg van írva.
A szamóca fűtött termesztése lassan véget ér, szabadföldön jó virágzással és terméskilátásokkal kezdődik a hazai szamócaszezon, bár a hideg idő okoz némi késést - közölte az MTI kérdésére a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.
Hatalmas csapást mért a kajszibarack ültetvényekre a hét eleji hidegfront. Az éjszakai hideg nagy bajt okozott, az este folyamán tartósan -6 fokra csökkent a hőmérséklet.
Az új év is enyhe idővel kezdődik, de a túlságosan enyhe időjárás nem kedvező a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklusukat és a kártevők, kórokozók sem ritkulnak - írta heti agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán.
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlapon - kizárólag a felhasználói élmény fokozásának érdekében - ún. sütiket alkalmazunk. A hírportál használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.Elfogadom