A szokottnál is édesebb az idei dinnye

2023. 07. 14., 14:40
Édesebbek, vékony héjúak és méretükben is nagyok az idei hazai görögdinnyék. A változékony időjárást nem csak jól tolerálták a növények, de úgy tűnik szerették is.

A magyar termelők csak éretten szedik le a dinnyét, így aki a hazaira szavaz szinte biztosan finom és jó minőségű napérlelte gyümölcsöt kap. Az időjárás is kedvezett a dinnyetermesztőknek.

– Az idei termés igazán jónak mondható. Nagyon finom, vékony héjú, ropogós, vannak egészen nagy méretűek is. Az időjárás nem volt annyira kedvező, kicsit féltem is, hogy nem lesz annyira jó a minőség, de végülis úgy tűnik, épp ezt szerette a dinnye az idén
— nyilatkozta Vörös Dezső őstermelő.

A hidegebb napok jót tettek a cukorképződésnek is, így idén a szokottnál is édesebbek lehetnek a dinnyék. A legtöbben a 8-10 kilós nagy görögdinnyéket keresik, de mivel jó minőségű az áru, a gazda szerint a kisebb gyümölcsök is el fognak kelni. Sokan kíváncsiak arra, honnan lehet tudni, hogy a boltban lévő dinnye érett.

– Tompább, rekedt, puffogós a hangja. De ne legyen túl puffogós, mert akkor repedt, hanem olyan rengős-pöngős - magyarázza Vörös Dezső.

Szóval nincs biztos módszer, talán a hangja árulkodó. Az viszont biztos, hogy a hazait éretten szedik le, és az idei termés a szokásoshoz képest is jobb, így érdemes a magyart választani. A gyümölcs közvetlen a dinnyeföldről a legolcsóbb, a boltokban pedig a héten 4-500 Ft-os kilónkénti áron adták. Igaz még a szezon elején járunk.