Címke: Turai Laura
Keresés
Dátum választó
Rendezés
72 találat
2023.12.23

Könyvajánló - Rabindranath Tagore: Áldozati énekek

Megfoghatatlanul misztikus, ugyanakkor csodálatosan egyszerű – épp mint Jézus születése. Rabindranath Tagore bengáli költő versei saját angol fordításain keresztül érkeztek el hozzánk mintegy száz évvel ezelőtt, s varázsolnak el bennünket megfoghatatlanul gyönyörű, reszketően érzékeny, a mélységes fájdalom és öröm húrjait megpendítő lélek szemlélődése által. A misztikus líra kozmikus igézetébe vonz bennünket ez a már életében szent énekesként csodált szerző.
2023.11.25

Könyvajánló – Knut Hamsun: Éhség

„Soha méltóbbnak még nem jutott ez a dicsőség" – mondta Thomas Mann, mikor Knut Hamsun megkapta az irodalmi Nobel-díjat 1920-ban. Később fasizmussal vádolták, számkivetetten halt meg több mint kilencven éves korában. Ez a tébolyult fényekben pompázó remekmű, a szerző első, fiatalkori remekműve, mely az egyik legfontosabb testi szükséglet, a táplálkozás köré, az éhség mindent átalakító kínszenvedésein keresztül vezet bennünket a norvég kisvárosi lét nyomorába, műfaját tekintve színdarab, dráma is lehetne – ahogyan készült is belőle átirat. Villanásaival, mélyen emberi szembefordulásaival, folytonos megalázkodások maró öniróniáján keresztül csiszolja és érzékenyíti lelkiismeretünket.
2023.10.07

Könyvajánló – Pálos Rozita: Úton

„Isten a tanúm, hogy nem tettem soha többet, mint ami gyönge erőmből telt, hogy megélhessek. És most a legnemesebb örömben és megbecsülésben van részem!” idézi Andersen kékvirágú lenét önéletrajzában a költő. Pálos Rozita figyelemreméltó, mert maga is oda tud figyelni a világ érzékeny rezdüléseire. Ezt a régi, csendes kis kötetet érdemes kézbe venni, hogy újra rátaláljunk benső életünkre, magányunkra, békénkre.
2023.08.19

Tóth Krisztina – Ahonnan látni az eget

A jó irodalom nyugtalanít – tudjuk ezt André Gide óta legalább, de kimondatlanul talán még régebb óta. Tóth Krisztina idén megjelent novellákat-tárcanovellákat tartalmazó kötete titokorientált, borzongató, nevettet és meghökkent, felráz és nyomaszt, az életből elcsent sztorik által bepillantást enged mindennapjaink abszurd, egyszerűségében is bonyolult mélységeket rejtő mikrokozmoszába. Emberi történetek, egy-egy mondatba sűrített sorsok, az élet mozaikképei emlékeztetnek minket arra, hogy valamiképpen- sokféleképpen, de mégis, ennek a világnak elválaszthatatlan egységében, szomorúságában és örömében – egy felé tartunk.
2023.05.28

Könyvajánló – Marcello D’Orta – Isten ingyér teremtett bennünket

A féltizenegyes pap borzasztó fontos nagy szavakat mond, de így képtelenség megérteni. – írja dolgozatában az olasz kisdiák. Marcello D’Orta két világsikerré vált, gyermekhangon megszólaló, fergeteges jókedvet és felhőtlen szórakozást nyújtó könyvének második kötetében nápolyi kisiskolások értekeznek olyan nagy kérdésekről, mint hogy Miért teremtett bennünket az Isten? Mi az ördög és a pokol? Hogyan értelmezzük korszerűen az Ó- és Újtestamentumot? Borzasztó nagy kérdésekről egyszerű szavakkal, ahogyan a gyerekek szeretnek szólni, s szeretik, ha szólunk hozzájuk – noha a könnyekig ható nevetéstől nehéz lesz megszólalnunk... Ezzel a kötettel kívánunk jó ráhangolódást a gyermeknapra, s boldog gyereknapot minden szülőnek is! Örüljünk gyermekeink hangjának, s halljuk meg benne a nekünk szóló üzenetet!
2023.02.19

Könyvajánló – Evelyn Waugh:  A megboldogult

Néha kevés választja el az őrületet az iróniától – megboldogult, avagy megbolondult, olvashatjuk Evelyn Waugh regényének címét – félre. Joggal merülhet föl bennünk, hogy nem ment-e el egy kicsit az esze annak a szerzőnek, aki regénye témájául egy temetkezési vállalkozást pécéz ki, s e köré szervezi a központi szálat, egy meglehetősen bizarr szerelmi történetet? Pillantsunk kicsit bele ebbe a különös regénybe!