Csak akkor vegyenek vért a gyermektől, ha nagyon muszáj

2023. 09. 16., 11:27
Főképp várandós kismamák számára tartottak előadásokat ma délelőtt a Medical Safe Labor és a Szent-Györgyi Albert Technikum közös rendezvényén, amelyen az érdeklődők megismerkedhettek, a stresszmentesebb gyermek vizsgálatokat, köztük a vérvétel alapjaival. Az előadáson elhangzottak szerint, bár a vérből mintegy 5000 vizsgálat elvégzésére van már lehetőség, a gyermeknek mindez fájdalmat okoz, a szülők ezért csak akkor éljenek ezzel a lehetőséggel, ha nagyon muszáj és ha azt az orvos javasolja.

Egy gyermekkorban elvégzett vérvétel, nem csak az apróságok, hanem sok esetben a szülők számára is nem mindennapi megpróbáltatásokat jelent. A stresszmentes gyermek vérvétel lehetőségeiről kaphattak hasznos tanácsokat szombaton délelőtt, szakemberektől azok az érdeklődő párok, akik gyermekáldás előtt állnak, vagy már újszülöttet gondoznak. Az előadásokat a Medical Safe Labor szervezte a Szent-Györgyi Albert Technikummal közösen.

- A Medical Safe Labor intézményünk duális partnere. Egyedül állóak abban, hogy nem csak gyakorlati labordiagnosztikát végeznek, hanem tudományos tevékenységet is
— mondta a rendezvény megnyitóján dr. Papp Zoltán, Szent-Györgyi Albert Technikum igazgatója, egyetemi tanár..

Mint az ezt követő előadásból kiderült, nem a gyermeknél szükséges vérvételre, nem csak az apróságoknak kell felkészülniük, hanem a szülőknek is, hiszen ez minden érintettnél stresszel jár. Újszülött korban mindezt a kisgyermekek szinte meg sem érzik, a nagyobbaknál viszont ez fájdalommal jár.

- A vérből ma már közel 5000 féle vizsgálatot lehet elvégezni, egy ennek révén időben felfedezett betegség megkönnyíti a gyógyulás útját és megelőzésre is nagyon jó. Mégsem javaslom azt a szülőknek, hogy feltétlenül minden esetben éljenek ezzel a lehetőséggel. A vérvétel fájdalommal jár, a fájdalomtól pedig félnek a gyermekek. Csak akkor éljen mindenki ezzel a lehetőséggel, ha feltétlenül szükséges és azt az orvos is javasolja
— fogalmazott előadásában Sajtos Zita egészségügyi laboráns, labordiagnosztikai tanácsadó.

A szombat délelőtti ingyenes, interaktív rendezvényt az együttes tanulás céljával hívták életre, a gyermekek egészsége érdekében.