Drágulnak a falusi házak is

2023. 02. 04., 11:02
Inkább a felújított ingatlanokat keresik a családok, és azokat is inkább falvakban. A Falusi CSOK és babaváró kölcsön miatti keresletnövekedés hatása a Kecskemét környéki kistelepüléseken is érezhető. De a falvakban még mindig megfizethetőbb ingatlanok várnak a családokra, mint a megyeszékhely belvárosában.

Nemcsak a városi, hanem a falusi ingatlanok is drágultak az elmúlt időszakban. Nehéz konkrét hatásokról beszámolni, de az biztos, hogy a Falusi CSOK-kal érintett településeken és Kecskemét agglomerációjában is emelkedtek az ingatlan árak, mivel jelenleg a családok keresnek lakhatásra ingatlant. A kormány egyébként 2024. december 31-ig meghosszabbította a Falusi Csok igénylésének lehetőségét.

– Mivel a Falusi CSOK továbbra is igényelhető, sokan inkább Kecskemét agglomerációjában keresgélnek. A kecskeméti ingatlanok ára sokat nőtt, ez magával vonzotta a körülötte elhelyezkedő kisebb községek, falvak házainak árait is. De még mindig elérhetőbb áron vannak, mint a belvárosban
— mondja Farkas József, a Focus Ingatlan értékesítője.

Farkas József elmondta, a Falusi CSOK, a Babaváró kölcsön és a kamatkedvezményes hitelek segítségével egy fiatal házaspár is könnyen meg tud vásárolni 30-35 millió forint értékű ingatlant is. Ez az ár a Kecskemét környéki falvakban is érvényes.

– Az energiaárak miatt elsősorban inkább a felújított ingatlanokat keresik, amelyekben legalább nyílászárókat cseréltek és szigetelték. Ilyenkor ugyanis addig is tudnak a házban lakni, amíg esetleg felújításra szorul – teszi hozzá a szakember.

Kecskeméten továbbra is sokan keresik a kertes házakat, sorházakat és lakásokat is. A szakemberek azt vették észre, hogy ténylegesen lakhatási célra vásárolnak az ügyfeleik. A korábbi években befektetési céllal megvásárolt lakásokat a tulajdonosok pedig most próbálják értékesíteni.