Egy vackorfát ültettek Petőfire emlékezve

2023. 05. 17., 15:16
A Petőfi 200 Emlékév keretében az Országos Erdészeti Egyesület Kecskeméti Helyi Csoportjának lelkes csapata megemlékezést tartott a Kecskemét-hetényegyházi Nyíri-erdőben lévő erdészháznál. A hely apropóját az adta, hogy az erdészházban található a Szulyovszky László erdész által létrehozott 1848-49-es gyűjtemény, berendezett Petőfi emlékszobával.

A kíváncsi közönségnek Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum történész-muzeológus munkatársa tartott érdekességekkel tarkított - kevésbé ismert történetekről, eseményekről - baráti hangulatú előadást. A jelenlévők többek között megismerhették Petőfi gasztronómiai érdeklődését, megtudhatták, hogy legkedvesebb étele a túrós tészta volt, amit nem a konyhatündérségéről híres felesége, Szendrey Júlia is el tudott készíteni a szerelmes költőnek.

Az eseményen Petőfi emlékére egy vadkörte, más néven vackor fát ültettek el. A körtefára többszörös szimbolikus jelentése miatt esett a választás.

Hajagos Csaba történész elmesélte, hogy a hagyomány szerint Petőfi Sándor utolsó estéjét 1849. július 30-án Székelykeresztúron, a Gyárfás-kúria kertjében, egy terebélyes körtefa alatt töltötte, és másnap e városkából indult fehéregyházi útjára. Az öreg körtefa Petőfi egyetlen élő tanúja. Kányádi Sándor verset írt róla Haldoklik az öreg tanú címmel. Ennek kezdősorai kerültek Székelykeresztúron a körtefacsonkra, amely már a végét járta:

„Haldoklik az öreg tanú

Petőfi vén körtefája

Azt beszélik, ő látta volt

verset írni utoljára.”

A körtefa az erdészház közelében, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. kezelésében lévő erdei iskola területén kapott helyet, ami a Vackor Vár Erdei Iskola nevet viseli. Az ott táborozó budapesti iskolások érdeklődő zsivajától hangos közreműködésével került méltó helyre az emlékfa.

Szöveg: Romhányi Emese titkár
Fotó: Makra Zsuzsanna