Egymilliárd eurót fordít az elektromos átállásra a Mercedes

2022. 12. 14., 20:50
December 14-ei bejelentése szerint a Mercedes-Benz több mint egymilliárd eurót fordít az elektromos átállásra 2024-től. A beruházások minden jelenleg meglévő gyárat érintenek, így Kecskemétet is.

A Mercedes-Benz tervei szerint Németországban Kamenz-ben és Untertürkheimben, valamint Kínában Pekingben a hamarosan bevezetésre kerülő MMA és MB.EA platformok modelljeihez szerelnek össze akkumulátorokat – ezekben a lokációkban már most is gyártanak akkumulátorokat. Ezekhez fog csatlakozni még egy német helyszín, Kölleda, amennyiben a helyi kormányzat rábólint a beruházásra.

Untertürkheim és Peking mellett az erdélyi Szászsebes gyárában az autók elektromos hajtásegységeit építik az új platformokhoz, míg az elektromos tengelyek és alkatrészek összeszerelésének vezető üzeme továbbra is Hamburg és Untertürkheim marad.

„Nincs olyan helyszín, amely ne szerepelne terveinkben” - mondta Jörg Burzer termelési vezető egy sajtóhíváson.

Kecskemét helyét is kijelölték

Mint ismert, a menedzsment és a munkavállalók képviselői júniusban megállapodtak arról, hogy az európai autógyárakat elektrifikálják, ennek jegyében zajlik a beruházás Kecskeméten is. A Mercedes tervei szerint Sindelfingen az AMG.EA platformon alapuló csúcskategóriás járművek otthona lesz, az alapvető luxusmodelleket Bréma és Kecskemét, a belépőmodelleket pedig Rastatt és Kecskemét fogja gyártani.

Az autógyártó úgy alakította ki üzemeit, hogy belső égésű motorokat és elektromos autókat is gyártson egyetlen gyártósoron, de az akkumulátorok és motorok ugyanazon a soron történő összeszerelése bonyolultabb – idézi Burzert a Reuters.

Forrás: autopro.hu