Együtt örülnek a szabadkaiak a kecskemétiekkel

2023. 06. 08., 15:19
A magyar nemzethez tartozás, a lokálpatriotizmus és a szecesszió magyar változata is összeköti Kecskemétet és Szabadkát – emelte ki beszédében Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség szerbiai parlamenti frakcióvezetője, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke a Városháza csütörtöki átadó ünnepségén.

Bár jogi értelemben nem testvérvárosunk Szabadka, szövetségesekként tekintenek ránk, és bíznak abban, hogy ez a szövetség a jövőben tovább erősödik – többek között erről is beszélt az újjászületett kecskeméti Városháza átadó ünnepségén Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség szerbiai parlamenti frakcióvezetője, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke.

Elmondta, ha vendéget fogad Szabadkán, mindenkit úgy köszönt: Isten hozta a világ legszebb városházáján. – Erős versenytársra találtunk a kecskeméti Városházában – ismerte el Pásztor Bálint, aki gratulált az épület megújulásához. – Olyan pompában ragyog most ez a palota, amilyenben talán a megépítésekor sem – fogalmazott.

Kifejtette, több szempontból is testvérként tekintenek Kecskemétre. Városházáink rokonságban állnak, hisz Szabadka büszkeségét Lechner Ödön tanítványai - Jakab Dezső és Komor Marcell - tervezték. A két város pedig mind gazdasági, mind szellemi fejlődése tekintetében hasonlóságot mutat.

– Bízom abban, hogy a két város szövetsége a jövőben tovább erősödik, arra is van lehetőség, hogy jogi értelemben is testvérvárosokká váljunk – mondta Pásztor Bálint. Hozzátette: Magyarországnak nincs jobb szomszédja Szerbiánál, Szerbiának pedig Magyarországnál. 2013, a történelmi megbékélés éve óta nagyon sokat fejlődött a Vajdaság, ezen lesznek a jövőben is.

– Mi szabadkai magyarok mindent megteszünk annak érekében, hogy a két város épülésére, a magyar nemzetért és a két nemzet együttműködése érdekében munkálkodjunk és ki tudjuk aknázni azokat az előnyöket, amelyekkel a Jóisten megáldott bennünket – ígérte Pásztor Bálint, akivel ma este a KTV Kiemelő című magazinjában interjút is hallhatnak.

Pásztor Bálint díszteremben mondott teljes beszéde itt nézhető meg: