Életre kelt száraz fa

Az arborétum kedves fafiguráinak alkotójával beszélgettünk

2024. 07. 06., 07:03
Ez csak játék – mondja szerényen Varga Árpád, a kecskeméti arborétum aranyos fafiguráinak alkotója, amikor felkeressük egy júliusi napon. Túrabotos cica, megannyi süni, nyuszi és ló, avagy szamár – sokszor a gyerekek végzik el a rendszertani besorolást. A kicsik etetik is a szobrokat, és van, aki titkait is megosztja velük.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 38 képet tartalmaz

Varga Árpád körülbelül két éve kezdett saját kedvtelésből faszobrokat készíteni. Ahogy ő mondja: fafigurákat, hiszen szobornak nevezni túlzás lenne őket. A munka nagy részét a természet végzi. Ő csak meglátja egy-egy göcsörtben, kéregdarabban, ágban a benne rejlő alakot, és kicsit rásegít – mondja. Géppel és kézzel is dolgozik a fán, alkalmanként rá is fest, vagy kiegészítő anyaggal látja el az alakot. Így készülnek az arborétum szívet melengető kis lakói.

A nordic walking-bottal felszerelt macska két ülőhelyet is kínál, így kedvelt fotós helyszín a családok körében

Mindkét bejárat környékén megtaláljuk őket. Mi a székelykapunál kezdjük a sétát, ahol a szobrok többsége helyre lelt. Felbukkannak a kerítésen – itt virágokat látunk –, a nagy ház körül, és kicsit arrébb, a tó felé is. A másik bejáratnál is lépten-nyomon rácsodálkozhatunk egy-egy ötletes sünire, mókusra, madárra, látni őket a játszótér környékén, és a kapunál is.

A gyerekek nagyon élvezik ezeket a kis figurákat. A majomnál van, hogy banánt találunk, a nyuszinál répát, hiszen etetik a kis állatokat. Olyat is láttam már, hogy egy kisgyerek odaszólt anyukájának távozáskor: nekem van még egy kis dolgom, várj meg! Odalépett az egyik állatfigurához, és elmondta neki az aznapi élményeit. Jó látni ezeket a jeleneteket, ilyenkor úgy érzem, van értelme a munkámnak
— meséli Árpád.

Nyuszi mindent meghallgat

A fafigurák kizárólag az arborétum benépesítésére szolgálnak, nem lehet megvásárolni őket, és megrendelésre sem készülnek. Az arborétum egyik lelkes munkatársának szívéből pattannak elő, a látogatók örömére.

Varga Árpád faipari technikusnak tanult, majd évtizedeken át bútor- és épületasztalosként dolgozott. Az arborétum – kollégáihoz hasonlóan – több számára, mint egy munkahely. Őt is "beszippantotta" ez a világ.

A 62 hektáros arborétum igazi éke Kecskemétnek. Két véderdősáv között húzódik az úgynevezett "gyűjteményes" rész, mely a központi területét alkotja a parknak. Több mint 1.000 féle növényt csodálhatunk meg itt a négy évszak folyamán. Szinte hihetetlen, de a hatalmas területet mindössze három főállású munkatárs gondozza és fejlesztgeti: az arborétum vezetője, Vörösváczky Mónika, valamint kollégái, Siposné Barát Mónika és Varga Árpád.

A kecskeméti arborétum további két szempontból is párját ritkítja az országban. Az egyik elhelyezkedése: közelsége a sűrűn lakott Széchenyivároshoz, a másik pedig az ingyenes belépés. A fenntartó KEFAG Zrt. saját büdzséből finanszírozza a működést.

A néhány éve emelt kilátó, a gyönyörű Mária-kápolna, a játszótér és a tanösvények mind vonzzák a látogatókat. Napi szinten több száz ember fordul meg itt, nem számítva a külön bejelentkezéssel érkező óvodás és iskolás csoportokat. Az arborétum népszerű a nyugdíjasok körében is, akár a fővárosból is ellátogatnak ide.

S hogy rivalizálnak-e a szabadidőközponttal? Kérdésemre Árpád csak annyit felel: Kecskemét szerencsésnek mondhatja magát, hogy két ilyen "zöld tüdeje" van.