Elhunyt a világ legidősebb embere

2023. 01. 18., 10:44
118 éves korában meghalt Lucile Randon, a legidősebb olyan ember a világon, akinek a kora dokumentálva volt. A nőt a franciaországi Toulonban, egy idős otthonban, álmában érte a halál – számolt be róla a France24.
Képünk illusztráció

Lucile Randon 1904 februárjában, tíz évvel az első világháború kitörése előtt született. 116 születésnapján az AFP-nek adott interjújában épp a Nagy Háborúhoz kötötte élete egyik legszebb emlékét is, amikor a két fivére a háború vége után hazatért a családhoz. Lucile Randon később Párizsban dolgozott hivatalnokként, elmondása szerint ez volt élete legboldogabb időszaka. A hivatalt elhagyva is egészen 108 éves koráig dolgozott, ahogy tudott, az idősotthonban, ahol lakott, rendre segédkezett a betegtársai ellátásában.

2021-ben elkapta a koronavírust, de felépült belőle, további hosszú hónapokkal meghosszabbítva életét.

Lucile Randon hosszú ideig volt hivatalosan a legidősebb ismert európai személy, tavaly óta pedig az egész világ legidősebb emberének is mondhatta magát, miután az előző csúcstartó, a japán Kane Tanaka meghalt, szintén 118 éves korában.

Az abszolút csúcstartót egyébiránt szintén Franciaországban kell keresni: az 1997-ben elhunyt Jeanne Calmen a 122. születésnapját is megérte, ezzel ő a történelemben a valaha volt legidősebb olyan ember, akinek a születési adatait dokumentálták.

Forrás: 24.hu