Elindul a távfűtés Kecskeméten

2023. 10. 16., 15:43
A próbafűtést követően október 17-én hivatalosan is megkezdődik a fűtési szezon Kecskeméten. A fűtésindítás idén is a külső hőmérséklethez igazodik: ha visszatér a kellemes idő, ennek megfelelően csökken a rendszerbe táplált hőmennyiség. Ha tartósan hideg lesz, akkor ahhoz fog igazodni a távfűtés.

A fűtésindítás időpontjának meghatározása – a 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendeletnek megfelelően – az időjárás függvényében történik. A TERMOSTAR Kft. akkor indítja el a távfűtést, ha a külső hőmérséklet napi középértéke nem haladja meg a +10 °C-ot, illetőleg a három egymást követő napon a +12 °C-ot.

Mivel az előrejelzések szerint a következő napokban fokozódik a lehűlés, a hivatalos fűtésindításra idén - az október 5-16-a közötti próbafűtést követő napon – október 17-én kerül sor.

Hogyan segíthetik a társasházak lakói a zökkenőmentes fűtésindítást?

  • Amennyiben légtelenítésre van szükség, kérjük, biztosítsák a hőfogadó helyiségekbe, a hőközpontokba és a felső szinteken levő lakásokba való bejutást. A gördülékeny munkavégzés érdekében számítunk a Közös Képviselő és/vagy a Fűtési Megbízott közreműködésére.
  • Kérjük, ellenőrizzék a radiátorszelepeket, hogy nyitva vannak-e. Ez szükséges ahhoz, hogy a fűtővíz minden radiátorba eljuthasson, és a légtelenítési munkákat el lehessen végezni.
  • Azokban a lakásokban, ahol megtörtént a fűtéskorszerűsítés, a termosztatikus radiátorszelepeket ki kell nyitni. Így biztosítható, hogy a rendszerben lévő levegő távozhasson. Ha beindult a fűtés, a szelepeket az egyéni igényeknek megfelelően kell beállítani. 

Mi a teendő, ha a lakásban nem indult el a távfűtés?

Ha a radiátorok 10℃ alatti külső hőmérsékletnél – nyitott radiátorszelepek mellett – nem melegszenek, kérjük, jelezzék a következő elérhetőségek egyikén:

Mi a teendő, ha egy-egy lakó nem igényli a fűtést?

  • Fűtéskorszerűsített lakásban a lakók – a fűtés beindítása és a légtelenítés után – a radiátoroknál elzárhatják a szelepeket.
  • Ahol még nem történt meg a fűtéskorszerűsítés, illetve nincsenek megfelelő elzáró szelepek, ott lakásonként nincs mód a radiátorok kikapcsolására. Ebben az esetben a Közös Képviselőhöz lehet fordulni, aki tájékoztatást ad a lehetőségekről (más a lehetőség tömbhőközpont, ill. társasházi hőközpont esetén).

TERMOSTAR BIOMASSZA BERUHÁZÁS

Mint arról korábban beszámoltunk, hamarosan megkezdi működését a TERMOSTAR Biomassza Fűtőmű, és üzembe helyezésre kerülnek az összességében 6 km hosszú, új, energiatakarékos gerincvezeték szakaszok, amelyek egységes rendszerbe kapcsolják a távhőszolgáltató új és már meglévő fűtőműveit.

A Széchenyi 2020 program keretében, Európai Uniós forrásból, 100%-os támogatási intenzitással megvalósult átfogó fejlesztés eredményeként a hőtermeléshez felhasznált földgáz mintegy 80%-a helyben rendelkezésre álló megújuló energiaforrással kerül kiváltásra. A beruházás célja az ellátásbiztonság további erősítése mellett a fogyasztói és szolgáltatói költségek stabilan tartása annak érdekében, hogy a lakossági fogyasztók továbbra is az immár 10 éve változatlan, rezsicsökkentett áron vehessék igénybe a távhőszolgáltatást, az intézmények és egyéb közületi felhasználók pedig a tavalyinál jelentősen kedvezőbb költséggel juthassanak a szolgáltatáshoz.