Elindult a méhészeti támogatási program

2023. 07. 06., 18:47
Az agrártárca múlt héten 2,8 milliárd forintos forráskerettel hirdette meg a méhészek munkáját segítő idei támogatási konstrukcióit. A kulcsfontosságú támogatásra június 27-től nyújthatja be kérelmét az ország mintegy 20 ezer méhésze.

Nagy István agrárminiszter múlt héten jelentette be, hogy 2,8 milliárd forintos kerettel meghirdették a méhészeti támogatási programot. A források lehívására az érintettek június 27-től nyújthatják be elektronikus úton, támogatási célonként külön-külön nyújthatják be kérelmeiket.

A 2004-2006-os évekkben 50-60 százalékos kihasználtsága volt támogatásnak. A legutóbbi időkben azonban már vezetők vagyunk Európában, 95 százalék fölötti a kihasználtság, sőt vannak olyan támogatási jogcímek, ahol 99 százalékos - mondta Laczi János, méhész, megyei méhészeti szaktanácsadó.

Hozzátette, a Méhészeti Nemzeti Program 2004 óta folyik 3 éves ciklusokban. 2022-ben zárult az előző ciklus, a támogatások kihirdetésével pedig elkezdődött egy új hároméves ciklus. Éves szinten 8,5 millió euróról van szó.

– Mintegy 20 ezer méhész között osztódik szét ez a torteszelet, a támogatások eszközbeszerzésekben, méhhigiéniás eszközök beszerzésében és anyagok beszerzésében segítenek
— fejtette ki Laczi János.

 A támogatások emellett a méhbetegségek és kártevők elleni védekezéshez, az ágazati tudásátadáshoz, valamint a mézmarketing területén is segítséget jelenthetnek. Az Észak Bács-Kiskun Megyei Méhész Egyesületben közel 400 méhész mintegy 28 ezer méhcsaládot tart és gondoz.

A méhészet idei kihívásaival és a mézpiac negatívumaival Kiemelő című magazinunkban foglalkoztunk: