Elindult a roham a karácsonyi halért

2025. 12. 22., 11:11
Az ünnepek közeledtével egyre nagyobb forgalmat bonyolítanak le a kecskeméti piac halüzletei. A vásárlók többsége a pontyot, a harcsát és a lazacot keresi. Az árusok szerint az árak nem változtak a tavalyi évhez képest.

Kígyózó sorok fogadják a vásárlókat a kecskeméti piacon. A halüzleteknél már napokkal karácsony előtt megindult a roham. A vásárlók elsősorban a pontyot keresik, de sokan választják a lazacot, a szürkeharcsát vagy az afrikai harcsát is az ünnepi asztalra. A legtöbben továbbra is a klasszikus halászlét készítik.

Az árak nem változtak a tavalyi évhez képest. Az élő ponty kilónként 1990 forintba kerül, tisztítva 2990 forintért kínálják, a pontyszelet ára 3990 forint. Az afrikai harcsa filéjéért 4800, a szürkeharcsa filéjéért pedig 8500 forintot kérnek. A fél kiló halászlétészta 1200 forintba kerül. A halászlé elkészítése komoly kiadást is jelenthet a családoknak.

– Körülbelül ilyen 6–8 főre fogom főzni, és 15-20 ezer lesz ez a 6 főre való felkészülés 
— becsülte meg Szécsényi József.

Az eladók szerint az ünnepi időszak kiemelten fontos. Bende Imre, az egyik halüzlet tulajdonosa úgy fogalmazott, egyre többen választják a feldolgozott, tisztított halat, és az éves forgalmuk mintegy negyede erre a három hétre koncentrálódik.

A felmérések szerint az éves hazai halfogyasztás jelentős része, 35–40 százaléka koncentrálódik karácsony környékére. A legnagyobb roham az utolsó pillanatban várható, ezért sokan már napokkal korábban beszerzik a halat, és lefagyasztják. A szakemberek szerint a rövid ideig tartó fagyasztás nem rontja a minőséget.