Elindultak a tartósabb aszfaltozások Kecskemét útjain

KÖZLEMÉNY
2023. 05. 04., 14:38
A Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. alvállalkozó bevonásával megkezdte a melegaszfaltos technológiával történő kátyúzást a megyeszékhelyen. Ezzel egyidőben megkezdődött az útburkolati jelek karbantartása is városszerte.

Kecskemét közigazgatási területén belül a számozott főutak karbantartását a Magyar Közút Zrt., a többi, összesen 373 km aszfaltos helyi út üzemeltetését a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. látja el. Az utakon felmerülő hibák javítása téli időszakban ideiglenes megoldást jelentő hideg aszfaltos technológiával történik, a nyári időszakban pedig tartós megoldást nyújtó melegaszfalttal. A technológia a mély kátyúk és útszegély hibák javítására alkalmas. Első lépés a burkolathiányos útfelület aszfaltvágóval történő négyzetes körbevágása, majd a felület kézi vagy gépi takarítása. Az érintkező felületek bitumen emulzióval való kikenése után az anyaghiányos területet feltöltik melegaszfalttal. Az elegyengetett aszfaltréteget végül tömöríteni kell, majd hagyni, hogy kihűljön. A technológia előnye a tartósság, hátránya, hogy a melegaszfalt kizárólag fűtési szezonon kívül érhető el. Időre kell megrendelni és azonnal fel kell használni, mert a kihűlt aszfalt a továbbiakban nem alkalmas kátyúzásra.

A Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. 2023-ban 9300 m2 felület javítását tervezi melegaszfalttal. Az úthibák javítása a legforgalmasabb városközponti utakkal kezdődik és folyamatosan halad a külső városrészek felé.

A melegaszfaltos kátyúzással szinte egyidőben megkezdődött az útburkolati jelek karbantartása is.  Festést csak a megfelelően előkészített, karbantartott útburkolaton lehet végezni. Az időjárás meghatározó tényező; esőben, hóban, fagyban, de égető napsütésben sem lehet útburkolatot festeni. A csapadékmentes tavaszi és őszi enyhe időjárás, vagy a hűvösebb nyári éjszakák a legkedvezőbbek ennek a munkálatnak. A festés speciális festékekkel és sablonok segítségével történik. A karbantartási időszakok gyakorisága függ a technológiától és a forgalmi terheltségtől; oldószeres festés esetén évente, „plasztik” festékek estében 3-5 évente végezzük.