Elkerülő út és több kilométernyi kerékpárút épül Szentkirálynál

2023. 03. 14., 14:32
Több mint 12 km-nyi új kerékpárút, ugyanennyi útfelújítás, egy új, északi elkerülő út, két körforgalom, két új csomópont és egy pihenő komplexum. Így lehetne röviden összefoglalni, milyen elemekkel rajzolja át az M44-es gyorsforgalmi út beruházása Szentkirály és Kecskemét útjait. A szentkirályi fejlesztések várhatóan év végére készülnek el.
Fotó: Harkai György
A galéria 28 képet tartalmaz

Több helyen is átrajzolja a forgalmi csomópontokat Szentkirálynál az M44-es beruházás és az ahhoz kapcsolódó, a települést közvetlenül érintő útfejlesztés. Az M44-es gyorsforgalmi út építése 2019 óta folyamatosan zajlik. Jelenleg a Lakitelek-Szentkirály szakasz építését végzi a kivitelező. A 4,6 km-es szakasz főpályájának nagy része már aszfaltos, illetve a szentkirályi csomópontnál található komplex pihenőhely építése is folyamatban van.

A várható forgalom elvezetése miatt Szentkirálynál egy északi elkerülő utat is építenek.

Az ötágú körforgalom mellett Szabó Gellért, Szentkirály polgármestere, elmondta, hogy az itteni Y-elágazás megszűnik, a helyét az új csomópont veszi át, ami mellett sikerült meghagyni egy védett körtefát is. Szabó Gellért az M44-es gyorsforgalmi, Lakiteleki pihenő komplexumánál mesélt a települést érintő útfejlesztésekről.

A beruházás részeként a Szentkirály előtti illetve utáni ún. 4622-as és 4623-as utak új aszfaltréteget kapnak, de mellékutak maradnak, amiről 2019-ben döntött Szentkirály lakossága.

Az M44-es Szentkirályi csomópontja egyben az M44-es utolsó építési szakaszának kezdőpontja is. Innen mintegy 12 km-en keresztül Szentkirály közigazgatási területén folyik az építés. A Szentkirályt közvetlenül érintő beruházások várhatóan év végére készülnek el, míg az M44-es régi 5-ös főúthoz, M5-öshöz történő bekötése pedig 2025-ben történhet meg.

További részletek a KTV mai Kiemelő című magazinjában.