Elkészült Kecskemét 2024-es költségvetésének tervezete

2023. 12. 01., 11:40
Elkészült Kecskemét jövő évi költségvetésének tervezete. Az előterjesztést hétfőtől tárgyalják a szakbizottságok és arról csütörtökön dönt a közgyűlés. A város honlapján már olvasható terjedelmes anyagból kiderül, hogy a működési és üzemeltetési költségek jövőre is biztosítottak lesznek, lesz béremelés, de 2024-ben is jelentős fejlesztések indulhatnak el.

„Nehéz, azonban pozitív irányban előremutató körülmények között született meg a város 2024-es költségvetés-tervezete.” Többek között ez olvasható a jövő évi, közel 50 milliárdos főösszegű büdzsé előterjesztésének bevezetőjében.

A több száz oldalas szakmai anyagból többek között kiderül, hogy a jövőre kiemelkedő, 25 milliárdos saját, önkormányzati bevétellel számol a város. Ennek legnagyobb tétele a 20 milliárdos iparűzési adó, amely a tervek szerint 4 milliárd forinttal emelkedik az idei évhez képest.

Jövőre is folytatódnak a béremelések az önkormányzati intézményekben dolgozók körében. A költségvetés január elsejétől egységes, a garantált bérminimumhoz igazodó 29 600 forintos emelést tartalmaz számukra. A cafetéria juttatások is folytatódnak, ennek éves összege egy főre vetítve 256 000 forint.

Fejlesztésekre, felújításokra több mint 3.6 milliárdos helyi forrás áll majd rendelkezésre 2024-ben. (kép2) Az előterjesztés 19 kiemelt jelentőségű projektet említ, amelyek szinte minden városrészt érintenek.

Mindezek mellett a költségvetés-tervezete alapján jövőre több mint 1 milliárd forint jut útfenntartásra, 1.3 milliárd pedig parkgondozási és köztisztasági feladatokra.

Kecskemét 2024-es költségvetésének tervezetét hétfőtől tárgyalják a szakbizottságok és arról csütörtöki ülésén dönt majd a közgyűlés.