Ellopták a szekérkereket a Hunyadi-szobor mellől

2024. 02. 28., 17:39
A rendőrség már keresi a Hunyadi-szobor mellől ellopott szekérkereket. Pászti András, önkormányzati képviselő bízik a rendőrség munkájában és abban, hogy előkerül a magas eszmei értékű elem. Emellett szeretnék újraindítani a városrészben a polgárőrséget és kivilágítani a Hunyadi teret.
Fotó: Harkai György
A galéria 24 képet tartalmaz

Csak a hűlt helye és egy elfűrészelt cső árulkodik arról, hogy ezen a helyen korábban egy Hunyadi-szoborhoz tartozó szekérkerék állt. A milliós eszmei értékű Hunyadi téri rézzel bevont elem hiányára a környékbeliek lettek figyelmesek. Pászti András, önkormányzati képviselő elmondta, a rendőrség már keresi a kedvelt és emblematikus alkotás elemét, így bízik abban, hogy előkerül az elkövetővel együtt.

– Arra szeretném megkérni, hogy hozza vissza ezt a szekérkereket. Akárhogy is nézzük, bármit is csinál vele, gyakorlatilag pár ezer forintot kaphat, ez pedig egy több milliós kerék. Abban az esetben, amikor a bíróság elé fog állni, akkor gyakorlatilag ezért az összegért kell makd felelősséget vállalnia - üzente a tolvajnak a képviselő.

2019-esi képünk a szekérkerékről (Fotó: Banczik Róbert)

Pászti András hozzátette, sokan fölháborodtak az eseményen Hunyadivárosban, hiszen Kiss István Munkácsy- és Kossuth-díjas Érdemes Művész bronzszobra 1985-től állít emléket Hunyadi Jánosnak Kecskeméten. Az esettel kapcsolatban az önkormányzati képviselő elmondta, február elején a Hunyadivárosi Tanácsadó Testület a közbiztonsággal foglalkozott.

– Arra jutottunk - átvizsgálva az elmúlt időszak eseményeit -m hogy érdemes lenne a polgárőrséget megfiatalítani, újraindítani a városrészben. Erre kérem a városrészi lakókat, hogy minél többen jelentkezzenek és vegyenek részt az önkéntes aktív munkában
— mondta Pászti András.

A képviselő javaslatot tett a szobor többi részének védelmére. Kérte a területekért felelős alpolgármesterektől, vizsgáltassák meg, hogyan lehetne világosabbá tenni a tér közepét, és hogyan lehet pótolni a műalkotást. Felmerült térfigyelő kamerák kihelyezése is. Egyelőre még nagy az esély arra, hogy előkerül a szekérkerék.