Elszállították a tüzérségi gránátot Kadafalváról

2023. 06. 04., 11:03
Néhány perccel ezelőtt a Magyar Honvédség tűzszerészei elszállították Kadafalváról, a játszótér mellett talált német gyártmányú tüzérségi gránátot. A veszélyes lőszert még ma megsemmisítik.
A galéria 12 képet tartalmaz

Mint arról ma (vasárnap) reggel beszámoltunk, sűrűn lakott területen kerített körbe tegnap (szombaton )1-2 négyzetméternyi földdarabot a rendőrség Kecskeméten, Kadafalva városrészben, mert ott lőszert találtak. A szalaggal elkerített és rendőrség által is biztosított terület néhány méterre volt csupán a tavaly elkészült játszótértől és a buszfordulótól.

A Magyar Honvédség tűzszerészei néhány perccel ezelőtt elszállították a veszélyes szerkezetet, amely, mint kiderült, egy német gyártmányú, 7,5 cm-es tüzér gránát volt. A szakemberek nem találtak benne gyújtószerkezetet vagyis nem robbanhatott volna fel, de benne lévő lőpor miatt veszélyesnek minősült. Feltételezések szerint legalább 70 éve lehetett a földben és korábban vagy egy raktárban hevert, vagy az is lehet, hogy teherautóról esett le. A szakemberek a tüzérségi gránátot hamarosan megsemmisítik. A környékét is átvizsgálták, de nem találtak további lőszert.

Közben megérkezett a Honvédelmi Minisztérium válasza is korábbi kérdéseinkre. Mint írják "Valóban érkezett rendőrségi bejelentés a Magyar Honvédség Tűzszerész Ügyeletére tegnap az esti órákban, feltételezett robbanóeszközről Kecskemét-Kadafalva városrészéből. A bejelentést a vonatkozó kormányrendelet szerint soron kívül kezelik az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred tűzszerészei. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred az elmúlt években nem végzett szisztematikus lőszermentesítést az érintett területen. Emellett második világháborús eredetű robbanóeszközök bárhol előkerülhetnek hazánkban, hiszen Magyarország teljes területe műveleti terület volt a világégés időszakában mintegy 6 hónapig.”