Érkeznek az adószámla-értesítők

2023. 06. 28., 20:19
Folyamatosan érkeznek a gazdálkodók számára az elektronikus értesítések az adószámla egyenlegről. Ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal június közepétől küldi, a legfontosabb információ pedig az az értesítésben: kell-e fizetnie, igényelhet-e vissza, illetve 2022-re keletkezett-e pótléka.

Adószámla-értesítést csak az kap, akinek legalább egy adónemen ötezer forintnál több tartozása vagy ezer forintnál több túlfizetése van. Többségüknek elektronikusan, a cégkapura nem kötelezett gazdálkodóknak pedig postán érkezik az értesítés. A tartozást a gazdálkodók elsősorban átutalással, vagy a túlfizetés átvezetésével rendezhetik, de egyes esetekben bankkártyával is megfizethetik.

Akik fizetési kötelezettségüket tavaly nem, vagy csak késedelmesen teljesítették, és emiatt ötezer forintot elérő pótlékuk is keletkezett, azok a pótlékról is kapnak tájékoztatást - írja közleményében a NAV. Az Ügyfélportálon pedig az év bármely napján megtekinthető az aktuális egyenleg. Minden részletes információ megtalálható a NAV honlapján.