Éveken keresztül nem végzett könyvelést ügyfeleinek 

KÖZLEMÉNY
2024. 05. 22., 09:21
A Bajai Járási Ügyészség 4 rendbeli csalás bűntette miatt vádat emelt egy könyvelővel szemben, aki a megbízási díjat éveken át úgy vette át ügyfeleitől, hogy a személyes találkozások során azzal nyugtatta őket, hogy a könyveléssel és a vállalkozások adózásával minden rendben van, valójában azonban érdemi könyvelési tevékenységet nem végzett.

A vádirat szerint a könyvelőként dolgozó nő – az ügy vádlottja – négy ügyfele egyéni vállalkozását is hosszabb ideje könyvelte, így a sértettek megbízták benne. A nő a sértettektől havi, illetve kéthavi rendszerességgel átvette a könyveléshez szükséges iratokat és számlákat, valamint megkapta a megbízási díjat. A személyes találkozások során a vádlott a sértettben azt a hamis benyomást keltette, hogy a könyvelést szabályszerűen végzi.

Valójában azonban a nő két ügyfelének 2018 januárjától, a harmadiknak 2019 januárjától, míg a negyediknek 2020 januárjától nem végzett érdemi könyvelési tevékenységet, rendszeresen elmulasztotta az esedékes bevallások benyújtását is. Azért, hogy tevékenységét leplezze a vádlott a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól az általa kezelt ügyfélkapukra érkező iratokról, így a kiszabott mulasztási bírságokról sem tájékoztatta a sértetteket, akik még évekig fizették a könyvelési díjat a vádlottnak.

A nő a könyvelési díjak átvételével 108.000 Ft és 540.000 Ft közötti kárt okozott a sértetteknek.

A Bajai Járási Ügyészség a nőt nagyobb kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és 3 rendbeli kisebb kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja és ezért vele szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását és a könyvelői foglalkozástól eltiltását indítványozza.

A vádlott bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség