Feleslegből érték: suskázásra várják a kecskemétieket

2023. 05. 03., 15:06
Ami valakinek felesleges, az a másiknak érték lehet – erre az alapigazságra épít a Kecskeméti Suska Kör, amely a tagok cserebere-üzleteinek lebonyolítására jött létre. Ádám Péterné, a kör alapítója egy olyan közösséget szeretne összehozni, amelynek tagjai különböző termékeket, szolgáltatásokat cserélnének bizalmi alapon, egyszerű szabályokkal. A kör márciusban jött létre, és bíznak abban, hogy egyre többen csatlakoznak majd hozzájuk.

– Hogyan jött létre a Kecskeméti Suska Kör? – kérdeztük az alapító Ádám Péternét.

– Négy éve vagyok nyugdíjas. Azért, hogy hasznosan töltsem a sok szabadidőm, elvégeztem a Hírös Szupernagyi képzést. Nagyon jó csapatba kerültem, és amikor egy félegyházi barátomtól hallottam a helyi suskázókról, úgy döntöttem, megpróbálom nálunk is megszervezni. Március 10-én alakult meg a kör, az első találkozón több mint harmincan vettünk részt a CédrusNet udvarán.

– Mi a suskázás lényege?

– A suska egy pénzhelyettesítő, ami infláció- és kamatmentes, a közösségen belül bármire beválthatjuk, mindenki maga szabja meg a csereértéket. Nagy a drágulás, nem mindenki engedheti meg magának, hogy bármit megvegyen. Ezért úgy gondolom, van létjogosultsága az ilyen csereberéknek. A csoporton belül sok mindenhez könnyebben hozzá lehet jutni. Alkudni persze itt is lehet, hisz mindig kettőn áll a vásár.

– Mennyit ér egy suska?

– Egy egyórányi átlagos munka 60 suskát ér. Ezt állandónak tekintjük, az értékét a mindenkori minimálbérhez viszonyítjuk. A nettó minimálbér óradíja jelenleg kereken 900 forint. Ha ezt elosztjuk hatvannal, akkor egy suska 15 forintot ér. Mindenki forintban állapítja meg, mennyit szeretne kapni termékéért, szolgáltatásért, azt átszámolja suskába. (Például egy kiló almát 300-ért szeretne adni, az 20 suska.) Az sem baj, ha később ad érte valamit, ha tudja, hogy később lesz terméke. Ezer suskáig (15 ezer forint) el lehet menni mínuszban, de nem ajánlott. A csereberekör ugyanis a tagok bizalmára épül.

– Mi a legjellemzőbb cserebere-termék?

– Kínálhatnak a tagok kézművestermékeket, élelmiszereket – lekvárt, zöldséget, gyümölcsöt, kovászos kenyeret –, de akár otthon feleslegessé vált dolgokat is. Én épp egy fülhallgatót vettem a félegyházi suskásoktól. De ugyanígy cserealap lehet egy-egy munka, szolgáltatás is. Szóba jöhet például a kutyasétáltatás, a gyerekfelügyelet, a kerti munka, felolvasás, de bármi más is. A lehetőségek tárháza végtelen. Az is eszembe jutott, hogy idős emberekre vigyázhatna, aki szeretne. Az idősek hozzátartozói lépnének be a körbe, és valami mással suskáznák le ezt a szolgáltatást.

– Hogyan bonyolítják le a cseréket?

– Suskafüzetekben vezetjük a cserebere eredményét, pluszban jelöljük, ha eladtunk, mínuszban, ha vettünk valamit. Ha valaki ugyanolyan értékben cserél, nem is kell beírni. Akkor fontos vezetni, ha valaki nem pont ugyanolyan értékben cserél valakivel, vagy éppen csak kapott, nem adott. Ilyenkor rögzítjük, mennyi suskája, csereértéke van éppen. Ennek elköltése nincs időhöz kötve, ráadásul a félegyházi suskában is csereberélhetnek a kecskeméti suskafüzet tulajdonosai, ahogyan fordítva is. A füzet 30 suskába kerül, ez az összes költsége a belépésnek. Havonta egyszer van találkozónk, a tervek szerint minden hónap második hétfőjén. De van egy zárt és egy nyílt Facebook-csoportunk is, ide feltöltik a tagok a keresletüket, kínálatukat, és bármikor találkozhatnak.

– Hányan vesznek részt a Kecskeméti Suska Körben?

– Jelenleg kilenc taggal működünk. Május 8-án lesz a következő találkozónk, bízom benne, hogy hónapról-hónapra szépen bővül majd a kör, hisz minél többen vagyunk, annál jobban működik a cserebere, akkor tud a kereslet-kínálat találkozni. Idő kell a kifutásához, de nagyon remélem, hogy összejön majd egy jó kis csapat.

– Működik-e hasonló kezdeményezés a félegyházi körön kívül?

– A 2010-es években az ország több pontján működött suska kör, később sajnos megszűntek. Jelenleg tudomásunk szerint csak Kiskunfélegyházán tartják életben a kört. Épp most voltam egy egészségnapon, ahol népszerűsítettem a kezdeményezést. Egy hölgy rácsodálkozott, hogy ők ezt Szarvason már öt éve csinálják, csak nem adtak még neki nevet. Van, aki masszírozást, hajvágást ad, más kolbásszal, tojással fizet érte. Ez régen bevett szokás volt, szeretnénk most Kecskeméten is feléleszteni.

– Jelenleg elsősorban nyugdíjasok alkotják a kört. Kiket várna még a közösségbe?

– Annak örülnék a legjobban, ha mindenféle korosztály csatlakozna hozzánk. Kismamákat is el tudnék képzelni a körben, akik a kinőtt ruhácskákat, játékokat is csereberélhetnék. De a diákoknak is lehet szabad kapacitásuk. Emellett nagyon szeretnénk egy zárt helyet találni a közösségnek, ahol ott is hagyhatnánk a termékeket a csereberéhez. Fontos szempont számunkra a környezettudatosság, hisz az élelmiszerpazarlás ellen is jó módszer a suskázás. Ezért bízom abban, hogy csatlakoznak hozzánk olyanok is, akik szeretnének tenni a fenntartható jövőért. A legfőbb célom, hogy egy összetartó, ugyanakkor mindenki felé nyitott közösséget hozzunk létre az emberi kapcsolatokra, a személyes találkozásokra alapozva. Ami – valljuk be – nagyon nagy kincs napjainkban.

Legyél te is suskás!

Várják a csatlakozókat a Kecskeméti Suska Körbe május 8-án 15 órától a CédrusNetnél a Kápolna utca 24. alatt, a kör weboldalán, illetve a Kecskeméti Suska Kör Facebook-oldalán!