Archívum
34 találat
2023.09.04

Megédesítették az iskolakezdést

Édes meglepetéssel köszöntötték hétfőn reggel az 1. n osztály tanulóit a Vásárhelyi Pál Általános Iskolában. A német nemzetiségi nyelvoktató program osztálya csokoládéval, cukorral megpakolt csomagokat vehetett át a Német Települési Nemzetiségi Önkormányzatnak köszönhetően. Ezt a német szokást 2004 óta ápolják, akkor indult el ez a különleges program az intézményben.
2023.08.28

237 gyerek iskolakezdését könnyítette meg idén a Varázstáska

Idén is megtelt a Varázstáska. Széles körű együttműködésnek köszönhetően összesen 237 gyerek részesült Kecskemét önkormányzatának jótékonysági tanszergyűjtő akcióján összegyűlt adományokból, amelyek értéke meghaladta az 5 millió forintot. Más jellegű támogatásokkal együtt összesen 11,5 millió forinttal segítette a város 778 gyerek iskolakezdését – hangzott el az ifjúsági otthon Tükörtermében rendezett adományátadáson.
2023.08.08

Kecskeméten készült el a világ első vályogból nyomtatott szaunája

Egy világújdonság született meg néhány napja Kecskeméten, a Petőfiváros egy családi házának udvarán. Itt készült el – alig két hét alatt – a világ első 3D nyomtatott vályog szaunája. Az Ökodome csapatának úttörő fejlesztése forradalmasíthatja az építészetet, jövőre már lakóház nyomtatását tűzték ki célul. A különleges projektről Bihari Ádám építészmérnök számolt be nekünk, aki egyben a projekt felelős műszaki vezetője is.
2023.08.02

Szolgálati lakással és praxiskezdő támogatással várják a háziorvosokat Kecskeméten

Jelenleg három felnőtt és egy gyermekorvosi praxis betöltetlen Kecskeméten, ősszel pedig Kadafalván megüresedik egy újabb háziorvosi álláshely. A helyettesítés folyamatos, a város pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy minél hamarabb új szakemberek kezdjék meg a munkát. A jelentkező orvosok a szolgálati lakás mellett többek között 1 millió forint praxiskezdési támogatást és komplexen felszerelt rendelőt is kapnak. A részletekről Engert Jakabné alpolgármesterrel beszélgettünk.
2023.07.28

Újra itt a jazz Woodstock, jövő héten kezdődik az év bulija Kecskeméten

A jazz szerelmesei már számolják vissza a napokat, a swing táncosok csomagolnak, a szervezők gőzerővel készülnek, hisz jövő hét csütörtökön startol a régió legnagyobb és legkülönlegesebb szabadtéri klasszikus jazzfesztiválja, a VII. JAZZFŐVÁROS. Augusztus 3-a és 6-a között öt színpadon, tíz ország százhúsz zenésze szórakoztatja a közönséget, a 40 óra zene, a hajnalig tartó jam session bulik mellett azonban minden eddiginél több kísérő programra számíthatunk a szabadidőközpontban. Ittzés Tamás fesztiváligazgatót telefonon sikerült elérnünk, hisz ezen a hétvégén még a Csíki Jazz fesztiválon lép fel a Bohém Trióval.
2023.07.03

Mesevilág várja a kis betegeket a kecskeméti gyerekpszichiátrián

Mostantól nem csak a gyerekosztályára lehet büszke a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház, Valószínűleg Kecskemété lett az ország legszebb gyerekpszichiátriája is. Tavaly költözött új épületbe a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Szakambulancia és Gondozó, most pedig a Poli-Farbe támogatásával, a Kecskemétfilm Kft. figuráival igazi mesevilág született itt.
2023.06.16

Fényfestés, főtéri vetítések és rajzfilmek minden mennyiségben – Jövő héten startol a KAFF

Jövő szerdától újra az animáció fővárosa lesz Kecskemét. Az egészen vasárnapig tartó 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál programjairól pénteken délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a Hírös Agórában. Mint kiderült, a gazdag szakmai programok mellett idén is lesznek főtéri vetítések, koncertet ad a Kaláka és a Bohém Ragtime Jazz Band, és két este is fényanimációba öltöztetik a Városháza homlokzatát.
2023.06.11

Szabó Balázs „elbájolta” a kecskeméti közönséget

Szabó Balázs Bandájának koncertjével ért véget a megújult kecskeméti Városháza egy hetes programsorozata szombaton este. Varázslatos hangulatot teremtettek az esti fényekben pompázó díszudvaron, a közönség alig akarta hazaengedni őket.
2023.06.05

Mesebeli időutazók csöppentek Kecskemét főterére

Szürreális élményben lehetett része vasárnap este mindazoknak, akik kíváncsiak voltak a Stelzen Art társulat Időutazók című produkciójára. Míg délelőtt pillangóként és tündérekként lejtették táncukat a gólyalábas bábművészek, az éjjeli főtéren kivilágított, bizarr jelmezcsodákban varázsolták el a közönséget.
2023.06.02

Legyen nálunk is sikk a spárgaszedés!

Csodasípokat terem, betegségektől véd, ráadásul mennyei fogások készíthetőek belőle. Mi az? Hazánkban sajnos egyelőre csak kevesen tudják a választ erre a találós kérdésre, pedig a spárgatermelésnek több mint hatvanéves a hagyománya itthon. Az sem köztudott, hogy Kecskemét mellett, a Bács Zöldért Zrt. borbási gazdaságában található az ország legnagyobb spárgatermelő területe. A multikba szállítják innen ezt a különleges zöldségfélét, aki azonban friss és igazán ízletes spárgára vágyik, saját kezűleg is leszedheti magának. Másképp nem is érdemes – állítja Bűdi Zsolt Attila vezérigazgató, a kertészet egyik tulajdonosa.
2023.06.02

„A gyerekeid valahol ég és föld között lebegnek” – Könyv segíti a koraszülött babák családjait

Csodák már pedig léteznek – erről számolnak be azok az apukák és anyukák, akik megosztották történetüket a Hírös Koraszülettekért Alapítvány Kincstaláló című, most megjelent kiadványában. A kötet – amit pénteken délután mutattak be a Vincent étteremben – azzal a céllal született, hogy erőt adjon, példát mutasson azoknak a szülőknek, akiknek gyermekük idő előtt érkezett.
2023.05.31

Mercedessel tehetünk időutazást az 1930-as évek Kecskemétjén

Árpádkával szelfizhetünk, egy Mercivel tehetünk időutazást a régi Kecskeméten, sőt azt is kipróbálhatjuk, milyen volt az 1911-es földrengés a Városháza vasárnap nyíló új látogatóközpontjában. Az országosan is egyedülálló interaktív kiállítást elsőként a sajtó képviselői számára mutatták be, a Városháza megnyitó ünnepség-sorozatán, június 4. és 10. között azonban bárki ingyenesen megtekintheti.
2023.05.29

Óriás halak úsztak az égen Kecskemét felett

Parádésan ért véget a 10. Színházi Olimpiával felturbózott cirókás gyerekhétvége Kecskeméten. Szombat reggeltől egészen hétfőn estik tartott a programdömping a Bábszínházi Világtalálkozó keretében, záró akkordként hatalmas halak kápráztatták el a főtéri járókelőket.
2023.05.19

Élményfestéssel küzdenek az előítéletek ellen

Együtt a világban – avagy stigmán innen és túl – ezzel a címmel rendeztek ma délután élményfestést a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórházban. A különleges programon együtt alkottak a Pszichiátriai Osztály szakemberei más területek képviselőivel, a cél pedig az volt, hogy leszámoljanak azokkal a stigmákkal, amelyekkel a pszichiátriai betegeket és ellátóikat bélyegzik meg nap mint nap.
2023.05.16

Háromnapos gyereknappal indul a Bábművészeti Világtalálkozó

Életre szóló élményekre számíthatnak a gyerekek május utolsó hétvégéjén Kecskeméten. Ekkor indul el ugyanis a Bábművészeti Világtalálkozó Szervusztok pajtikák! címmel, a 10. Színházi Olimpia keretében. A Ciróka Bábszínház jóvoltából háromnapos lesz az idei gyereknap, de azután sem ér véget a mulatság. Május 27-től június 24-ig 38 különlegesebbnél különlegesebb bábos produkció érkezik városunkba. Leszáll nálunk egy léghajó, lesz érzékek színháza, sőt óriásbábok is ellepik a várost. A részletes programokról ma tartottak sajtótájékoztatót a Cirókában.
2023.05.12

A legnagyobb magyar tudósokról nyílt kiállítás a Katonában

Különleges tárlat nyílt pénteken délután a Katona József Gimnázium dísztermében. Két hétig itt lesz látható a Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás, amelynek a kecskeméti volt a 61. helyszíne.
2023.05.03

Feleslegből érték: suskázásra várják a kecskemétieket

Ami valakinek felesleges, az a másiknak érték lehet – erre az alapigazságra épít a Kecskeméti Suska Kör, amely a tagok cserebere-üzleteinek lebonyolítására jött létre. Ádám Péterné, a kör alapítója egy olyan közösséget szeretne összehozni, amelynek tagjai különböző termékeket, szolgáltatásokat cserélnének bizalmi alapon, egyszerű szabályokkal. A kör márciusban jött létre, és bíznak abban, hogy egyre többen csatlakoznak majd hozzájuk.
2023.04.20

Országosan is egyre elismertebb a Kecskeméti Vadaskert

Hagyományos tavaszi szakmai bejáráson mutatta be terveit és eredményeit a Kecskeméti Vadaskert csütörtökön délelőtt. A kötetlen hangulatú sétára meghívták az alapító önkormányzat, a társzervek, partnereik, valamint a média képviselőit is. Mint kiderült, idén szeretnék elérni a 120 ezres látogatószámot, mindent meg is tesznek ennek érdekében.
2023.04.18

Akkor ismertem meg Kecskemétet, amikor a dolgoknak még volt idejük megtörténni

Varnus Xavér orgonaművésszel nagy kihívás interjút készíteni. Egyrészt azért, mert már vagy tízezer cikk született róla. Másrészt pedig szinte lehetetlen írásban visszaadni egy ilyen vibráló tehetséggel folytatott beszélgetés velejét. Miközben egy kávé mellett mesélt nekem, láthattam nemrég elhunyt öccse halotti maszkját, megmutatta legkedvesebb zenéit, kanadai otthonát, sőt Faludy György egy sosem látott vallomását is megosztotta velem. A sok-sok csapongó történet, lenyűgöző művészi pályája mögött pedig előtűnt az ember.
2023.04.14

Yael Rasooly elvarázsolta kecskeméti közönséget

Csütörtökön este egy világhírű produkcióval ünnepelhette a kecskeméti közönség a 10. Színházi Olimpiát, amelynek idén Magyarország ad otthon. Az izraeli Yael Rasooly hozta el a Cirókába Paper Cut című előadását, frenetikus sikert aratva.
2023.03.21

Izgalmas előadások érkeznek Kecskemétre a 10. Színházi Olimpián

Húsvéttól egészen Szent Iván éjjeléig tart a 10. Színházi Olimpia, amelynek Kecskemét is fontos helyszíne lesz. A Ciróka Bábszínházban láthatjuk majd többek között az izraeli Yael Raasoly Paper cut című előadását, amely New Yorkban is nagy sikert aratott. Hazánk 35 ország 200 társulatát fogadja majd az olimpián, 550 előadást mutatnak be mintegy 70 helyszínen. A részletekről tartottak ma sajtótájékoztatót a kecskeméti bábszínházban.
2023.03.19

Egy kecskeméti srác lett a második a Nagy Magyar Filmteszten

Egy kecskeméti fiatal lett a második helyezett a 6. Nagy Magyar Filmteszt című vetélkedőn. Csenki Csongor most másodéves a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen média disegner szakon, rendezőnek készül. Sikerét azonban leginkább annak köszönheti, hogy a filmtörténet legjobb filmjein nőhetett fel. Édesanyja ugyanis az Otthon mozi vezetője, gimis éveiben ő is ott dolgozott mozigépészként. Többek között erről is mesélt nekünk.
2023.02.28

Saját épületet kapott a kecskeméti gyerekpszichiátria

Új távlatok nyíltak a kecskeméti Gyermekpszichiátriai Gondozó és Szakambulancia számára, hiszen nemrég saját épületbe költöztek. Régi álmuk vált ezzel valóra. Eddig a rendelőintézet három emeletén szétszórva fogadták a kis betegeket. Azért is nagy öröm a komfortos, gyerekbarát épület, mert a szakmára sajnos egyre nagyobb teher hárul. Ma már szinte minden nap érkezik hozzájuk veszélyeztetett fiatal. Többek között erről is beszélgettünk dr. Bódi Zsuzsanna adjunktussal, a gondozó vezetőjével.
2023.02.16

Az elfogadásra tanít a Ciróka új előadása

Szombaton mutatta be a Ciróka Bábszínház társulata az évad legújabb előadását, az Egyszem, Kétszem, Háromszem című darabot Fodor Orsolya rendezésében. A pályakezdő alkotónak ez a második kőszínházi rendezése, ami egy rendkívül érzékeny témát, a kirekesztést, a csúfolódást dolgozza fel a mese nyelvén, sok-sok humorral fűszerezve.
2023.01.26

Gyerekcipőben: Egyre népszerűbb Gyenes-Barta Gabi podcast rovata

A Hírös.hu mellett mellett már a Youtube-on és a Spotify-on is elérhető Barta Gabi podcastje, a Gyerekcipőben. Kollégánk, aki tévés szerkesztőből lett logopédus, olyan kiváló szakemberekkel beszélget, akik hivatásuknak választották, hogy a gyerekek életét szebbé, jobbá és könnyebbé tegyék. Ebben nyújt számunkra is segítséget Gabi podcast rovata.
2023.01.20

Csoda Kecskeméten: nyolc év után tért haza Bella, a szökős labrador

2015-ben tűnt el Kecskemét-Felsőszéktóról egy gyönyörű labrador, akit hiába keresett családja. Sajnos nem ritka az ilyen eset, Bella története azonban – Lassie-hez – hasonlóan mesebeli véget ért. Nyolc év után ugyanis visszakerült otthonába a csavargó kutyus. Felismerte gazdáit, sőt a régi vezényszavakra is emlékezik.
2022.12.20

Az elgázolt édesanya családja számára is vittünk ajándékcsomagot

Kedden délelőtt átadtuk az adománygyűjtő akciónk ajándékait az Áldozatsegítő Központnak. A tíz családon felül egy plusz csomagot is összeállítottunk a vasárnap hajnalban a Vízmű utcán elgázolt édesanya árván maradt gyermekeinek.
2022.12.19

Lezárult az adománygyűjtő akciónk

Hétfőn délben ért véget a Kecskeméti Médiacentrum adománygyűjtő akciója, amit az Áldozatsegítő Központtal együttműködve hirdettünk bűncselekmények áldozatainak támogatására. Az utolsó napon érkezett Engert Jakabné polgármester, hogy egy nagy csomag édességgel járuljon hozzá a gyűjtésünkhöz.
2022.12.19

Karácsonyi kívánságokat váltottak valóra

Ötven gyerek karácsonyi kívánságát teljesítette Kecskemét önkormányzata a Malom Központtal és a Hírös Cédrus Egyesülettel összefogva egy jótékonysági játék keretében. A gyerekek a Malom applikáción keresztül küldhették el, mire vágynak igazán a szeretet ünnepén. A szerencsések pedig meg is találhatják azt a fa alatt.
2022.12.13

A nehézségek ellenére is jól teljesített a megyei kórház

Két év kihagyás után újra megrendezte év végi bővített Ünnepi Szakmai Vezető Testületi Ülését a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház. Az intézmény ebédlőjében tartott eseményen értékelte az évet dr. Gondos Miklós főigazgató, és emlékplaketteket is átadtak a kiemelkedő munkát végző kollégáknak.