Fényfestés, főtéri vetítések és rajzfilmek minden mennyiségben – Jövő héten startol a KAFF

2023. 06. 16., 14:16
Jövő szerdától újra az animáció fővárosa lesz Kecskemét. Az egészen vasárnapig tartó 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál programjairól pénteken délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a Hírös Agórában. Mint kiderült, a gazdag szakmai programok mellett idén is lesznek főtéri vetítések, koncertet ad a Kaláka és a Bohém Ragtime Jazz Band, és két este is fényanimációba öltöztetik a Városháza homlokzatát.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 13 képet tartalmaz

Mikulás Ferenc, a KAFF fesztiváligazgatója a kecskeméti animáció történeteinek kezdeteit elevenítette fel a sajtótájékoztatón.

– 1942-ben itt dolgozott Mátis Kálmán a Művésztelepen, ahol animációs filmeket készített. Így kezdődött Kecskeméten az animáció története. 1970-ben dr. Matolcsy György, a Pannonia Filmstúdió igazgatója felkért arra, hogy egy műtermet létesítsek Kecskeméten. Sem ember, sem épület nem volt erre. Nem is sejthette, hogy itt 52 év múlva fesztivált rendeznek – mondta Mikulás Ferenc. Kiemelte, a stúdió mellett egy animációs kultúra is kialakult Kecskeméten.

Beszámolt a filmszemléből kinőtt nemzetközi fesztivál történetéről, sőt az eddigi szignálfilmeket is bemutatták a sajtó számára.

Mint elmondták, az ötnapos ingyenes összművészeti rendezvényen a közel 60 órányi filmen túl olyan könyvek bemutatójára kerül sor, mint Varga Zoltán Macska-egér játékok című műve Ternovszky Béla világáról, Orosz István Apakönyv című írása, Cakó Ferenc Életmű kiadása vagy A magyar képregény 150 évét bemutató izgalmas összefoglaló kötet. A Kaláka és Bohém Ragtime Band koncertje tovább színesíti a fesztivál programját.

Jeles szakemberek tartanak mesterkurzusokat, lesznek szakmai beszélgetések, a gyerekek pedig elkészíthetik saját rajzfilmjüket is a work shopok keretében. A kiállítások közül Mikulás Ferenc kiemelte a Toldi, a Kojot négy lelke készítését bemutató tárlatot, a magyar képregény 150 évét bemutató kiállítást, valamint Ulrich Sára és a KEDD stúdió már látogatható kiállítását.

– Én hiszem azt, hogy az animáció mindenkié, ezért a szakmai szűri mellett lesz gyerek- és diákzsűri is, sőt a közönség is szavazhat a filmekről. Kecskemét főterén, a Tér a Térben részen délutánonként a Magyar népmesék című sorozatot vetítjük, esténként pedig egész estés produkciókat mutatunk be
— hangsúlyozta a fesztiváligazgató.

Petőfire emlékezve vetítik le a János vitézt, a Madách-évforduló kapcsán az Ember tragédiája sorozatból három epizódot, Jankovics Marcellre gondolva a Toldi egész estés verzióját, valamint Ternovszky Béla születésnapja alkalmából a Macskafogót láthatjuk majd a főtéren.

Mikulás Ferenc kifejtette, minden eddiginél több filmet, összesen 420 alkotást neveztek az idei filmfesztiválra, ebből 279 magyar nevezés volt. Míg korábban főként gyerekhez szóltak a rajzfilmek, addig mára nagykorúvá vált a műfaj. Az egész estés filmek fele már felnőttek számára készült.

– Óriási szerepet tölt be az animációs kultúra Kecskemét életében, színessé, érdekessé teszi városunkat, igazi közösséget teremt. Öregbíti Kecskemét hírnevét, értékeinket gyarapítja
– fogalmazott a sajtótájékoztatón Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. Hozzátette, bízik abban, hogy ez a sokakat feltüzelő lelkesedés még hosszú évekig ott lobog Mikulás Ferencben.

Bujdosóné dr. Dani Erzsébet, a Katona József Könyvtár igazgatója örömét fejezte ki, hogy a KAFF miatt reflektorfény irányul intézményükre. Beszélt a KönyvtárMozi programról, illetve Orosz István Apakönyvének megszületéséről.

Barta Dóra, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ ügyvezető igazgatója elmondta, büszkeséggel tölti el, hogy partnerként segíthetik a rendezvényt. Deák téri épületük mellett az Otthon moziban és a Kápolna Galériában is lesznek fesztiváli programok a legkülönbözőbb műfajokban.

Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára a KAFF társrendezvénye, az általuk szervezett Hungarikum Fesztivál programjaiból nyújtott ízelítőt. Elmondta, 2021 augusztusában, a covid után fogtak össze először a Kecskemétfilmmel, koprodukciójuk pedig fantasztikusan sikerült. Idén már több mint tíz vármegyéből érkeznek kiállítások hungarikum értékeinkkel. Így a KAFF külföldi vendégei a magyar kultúra sokrétű palettájával találkozhatnak.

Hamzáné Lakó Judittól azt is megtudhattuk, hogy a kistérség tizenegy településén is lesznek vetítések, már izgatottan várják a fesztivált, a zárónapon pedig átadják a Kistérség Közönségdíját.

Belgium lesz a díszvendége fesztiválnak. Három blokkban ismerkedhetünk majd az ottani animáció alkotásaival, de a kortárs kínai, argentín és német animáció legjobbjai is műsoron lesznek és a tavalyi Annecy fesztivál legjobbjait is levetítik.

Fényfestésbe öltözik a Városháza

Már hagyomány, hogy a KAFF-on bemutatkozik az animációs filmművészet egy új, népszerű változata: a fényfestést. Korábban az Ifjúsági Otthont, az Evangélikus templomot, legutóbb pedig a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházat borították fényárba. Idén a felújított Városháza és tervezője, Lechner Ödön előtt tisztelegve pénteken és szombaton este 10 órakor öltöztetik animációba az épületet a harangjáték zenéjére.

A részletes programokért kattintson IDE!