Fergeteges sikert aratott a XVII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál Kecskemét főterén

2023. 06. 26., 19:11
A fantasztikus programkínálatnak köszönhetően idén is megtelt Kecskemét Főtere hungarikumokkal. Nagy érdeklődés mellett öt napon keresztül zajlott a számos újdonságot kínáló, sokszínű XVII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál június 21-25. között. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület ezúttal is nagyszabású rendezvényt szervezett, amellyel egyidejűleg került megrendezésre a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál.

Magyarságunk kiválóságait, a hungarikumok széles tárházát a tíz vármegyéből érkező vendégkiállítók bemutatkozásán keresztül ismerhették meg a fesztivál látogatói. A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenedtek nemzetünk csúcsteljesítményei, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

Az esemény egyik kiemelt attrakciója a Magyar népmesék rajzfilmsorozat volt délutáni szabadtéri vetítésekkel, továbbá minden nap egész estés animációs filmek vetítésére is sor került a Kecskemétfilm Kft. szervezésében, a XVI. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál részeként. Megtekinthető volt többek között a Toldi, a János vitéz, Az ember tragédiája, a Macskafogó és még sok értékes alkotás.

Június 21-én, szerdán 15:30 órakor a fesztivál az  Edge King’s Zenekar - Petőfi 200 műsorával kezdődött, akiket 18 órakor a több évtizede töretlen népszerűségnek örvendő Kaláka együttes követett. A Dal 2023 tehetségkutató műsorból ismert kecskeméti LILy könnyűzenei produkcióját 19:30-tól láthatta a közönség.

Csütörtökön 10 órától a Bács-Kiskun Vármegye Meseföld Élménybusz programja a Luca-kútnál várta a gyermekeket. 14 órától a Városi Civil Kerekasztal - Kecskemét bemutatkozásával, majd 15 órától a II. Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat eredményhirdetésével kezdődtek a színpadi programok. Ezt követően orgoványi hastáncbemutatót és helyi, fiatal tehetségek szereplését láthatta a közönség a Kecskeméti Zenészegylet szervezésében. Fellépett a Buknicz – Citera folk - pop zenekar, valamint musical, kuplé és sanzon show volt hallható Szénási Pál Bertalan, Szénási Anna, Gödény Anikó és Domján Móni előadásában.

19 órától Nagy Szilárd „Drága Hazám” című műsorán szerezhettek kellemes perceket.

Pénteken 17 órától a Hungarikum Kiállítást Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke nyitotta meg. Elismerően beszélt a XVII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál megszervezéséről, a nagyszabású összefogásról, a magyar nemzeti értékek közösséget összekovácsoló erejéről. Köszöntőt mondott Basky András, az Aranyhomok Egyesület elnökhelyettese, Lajosmizse város polgármestere, valamint Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Egyesület titkára. A megnyitó ünnepség részeként a 30 éves Kösöntyű Néptánccsoport, a Kunság Táncegyüttes és a Hírös Néptánc Tanoda nagyszabású előadása következett. A zenekari kíséretet Inoka Győző és barátai szolgáltatták.

18 órakor került sor a Kecskemét Város Bora idei évi díjátadójára a Mathiász János Borrend közreműködésével, amelyet kóstoló követett.

20:30-tól a Bohém Ragtime Jazz Band szórakoztatta a vendégeket.

Szombaton 10 órától a Kecskeméti Örömfestők művészi tevékenységébe bárki bepillanthatott a Kossuth téren, ugyanis a megújult Városháza volt alkotásuk tárgya. A színpadon11 órától Kovácsovics Fruzsina gyermekműsora várta a kicsiket, 12 órától Radics Sándor cimbalomművész muzsikált. A tardi Gyöngykaláris Népművészeti Egyesület előadását 14 órától tekinthették meg, akiket a Magyar Szablyavívó Iskola - Katonatelepi Gyermekcsoportjának szablyavívás bemutatója követett.  A bemutató után a bátor érdeklődők kipróbálhatták a vívást. 15:30-tól a Grapevine Tánciskola moderntánc műsora ejtette ámulatba a közönséget, 16:30-tól az Algo-Ritmus Zenekar teremtett vidám hangulatot. 18 órától a Penge Benge Jazz Band műsora kínált kiváló szórakozási lehetőséget.

20:30-tól Vikidál Gyula Liszt Ferenc-díjas, EMeRTon-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett énekes, előadóművész produkciója legendás dalaival adott emlékezetes pillanatokat.

Az esti órákban több alkalommal a Városháza homlokzatán gyönyörű fényfestés volt látható, amelyet slágerparty követett DJ Jozzyval.

Vasárnap 10 órától a HI-Kecskemét program Gasztrovasárnapja ezúttal is kivételes gasztronómiai élményt nyújtott. Magyar gulyáslevestkészített Ács Imre, a Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola szaktanára tradícionális recept alapján jótékonysági céllal bográcsban a Gyerkőcök Közhasznú Alapítvány által. A bevételt a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye felsősófalvi gyülekezeti otthonának újjáépítésére fordítják. 12 órától főzőbemutatót és receptismertetőt tartott Ács Imre, majd 13 órától a gulyáslevest meg lehetett vásárolni és elfogyasztani, amely a támogatóknak köszönhetően utolsó cseppig el is fogyott.

10 órától Kolostyák Gyula aranykoszorús magyarnóta-énekes várta a közönséget.

10 órától a Luca-kútnál Gödény Anikó szórakoztatta a legkisebbeket, 11 órától pedig a Furfangos Paraván: Koplaló Mátyás, a vén huszár című bábelőadását nézhették meg. A bábműsort követően pásztorkutya bemutató vette kezdetét a Duna- Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület által.

A TST Dance Stúdió moderntánc előadása 13:15-től volt látható a színpadon.  A délután folyamán a Kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes adott műsort, amelyet kiegészített Romsics Imre, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatója által szervezett fantasztikus kalocsai viseletbemutató.

 A 2021-ben indított Térségi Mesekuckó ezévi találkozójának mesemondóit hallhatták a fesztiválozók 14:15-től a Luca kútnál. A mesék után Csongrádi Béla bűvésziskolája várta a gyermekeket.  

Bor’la Bor zenekar koncertje, majd Bíró Csongor Vitéz könnyűzenei műsora színesítette a délutáni programokat.

18 órától ismét megtelt a nézőtér, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művészei, Pál Attila, Tötös Roland és Vörös Edit nagy sikerű gálaműsorával zárult a XVII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál.

A színpadi programokon kívül számos érdekesség kínálkozott az eseményen. Kiállítás keretén belül megismerhették a hungarikumokat, nemzeti értékeket, valamint hagyományőrző tájegységek voltak jelen. Új kiállítóként üdvözölhették a Magyar szürke szarvasmarha tenyésztők Egyesületét, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetét. A  Hévíz Turisztikai Egyesület a „Hévízi-tó mint hungarikum” bemutatásával és könyvbemutatóval, iszapszappan árusításával készült. Mohács kiállításán a mohácsi busójárás és szellemi örökség, valamint a város kulturális eseményei kerültek főszerepbe. A békéscsabai sátorbanvasárnaphelyben sülta hungarikum csabai kolbász. Lakitelekről a Hungarikum Liget finom zöldség- és gyümölcskészítményeinek kínálata mellett prezentálásra kerültek a Liget látnivalói is. A felsoroltakon kívül még jónéhány település jelent meg a rendezvényen, úgymint Kiskunfélegyháza, Baja, Szeged, Kalocsa, Tard.

A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben „Mi a manó”– nyomozójátékkal, ingyenes belépéssel várta azokat, akik felkeresték múzeumukat szerdától péntekig, felmutatva a programfüzetet. A feladat során a múzeum kiállításában elbújt „Grabóka” játékmanó nevét lehetett megfejteni és helyét fellelni egy mesés kerettörténet és egy fejtörő keresztrejtvény segítségével.

A Hungarikum kvízt helyesen kitöltők Univer ajándékcsomagot nyerhettek.

A gyermekeket is számos izgalmas programmal csalogatták a Főtérre. Hungarikum mesevonaton utazhattak, Hungarikum mesét hallgatva. Hungarikum játszóházban kapcsolódhattak ki pénteken és szombaton a Nemzeti Művelődési Intézet által. A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat Mesebusz programja is várta őket csütörtökön.

Szombaton a Molyolda játszóházban volt lehetőségük századeleji hangulatban, régmúlt idők játékaival játszani.

A Boglárka Játszóház  hagyományőrző, népi fajátékokkal várta a gyermekeket vasárnap.

Mindezeken kívül kézműves foglalkozáson, bűvészképzőn vehettek részt, kipróbálhatták más népek játékait, pecsétgyűjtő nyereményjátékon játszhattak ajándék mézeskalácsért, megtekinthették a II.Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat” pályaműveinek kiállítását, felülhettek a mini óriáskerékre, lovagolhattak pónin, kisállatot is simogathattak és gokartozhattak.

Rendezvényünk kapcsolódott szombaton a Múzeumok Éjszakája - Kecskemét programsorozathoz.

Az Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék és Kézműves Vásár forgatagában helyi és környékbeli termelők, kézművesek kínálták szívvel-lélekkel készült portékáikat.

Kínálatukban megtalálható voltak a mézeskalácsok, bőráruk, féldrágakő ékszerek, ásványékszerek, kerámiák, kézműves ruhák, fa és textil termékek, lakberendezési tárgyak, játékok, horgolások, erdélyi kézműves termékek, szappanok.

A tudatos vásárlók és a reform konyha kedvelői kistermelői élelmiszerek közül választhattak kedvükre közvetlenül a termelőktől. Többek között gyümölcssajtokat, lekvárokat, aszalványokat, chili készítményeket, mézeket, reform édességeket vásárolhattak kedvező áron.

Aki finom ételekre-italokra vágyott, egytálételek, frissensültek, kemencés szendvics, lángos, fánk, üdítők, tájjellegű borok és kézműves sörök közül választhatott.  A helyi, kecskeméti barackpálinka készítő mester, Mihócsa József is elhozta regionális aranyérmes és Champion-díjaspálinkakülönlegességeit.

Az Egyesület köszönetét fejezi ki kiállítóinak, együttműködő partnereinek és támogatóinak: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának, az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának, a Hungarikum Bizottságnak, a Best Cool Klíma Kft.-nek és a Félegyházi Pékség Kft.-nek.

A népszerű fesztivál keretén belül a látogatók sok ismerettel gyarapodtak a nemzeti értékek vonatkozásában.

Az egyesület mottója ezúttal is nagyon aktuális volt, „Éltessük a helyit, éltessük az igazit!”.

A Fesztiválról készült fotók albumjai megtekinthetők a Facebook oldalon:

https://www.facebook.com/akegyesulet