Figyelmetlenül hajtott fel az 54-esre-Vádat emeletek egy soltvadkerti nő ellen

KÖZLEMÉNY
2023. 11. 15., 10:56
A Kecskeméti Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt egy nővel szemben, aki egy földútról úgy hajtott fel az 54-es számú főútra, hogy nem adott elsőbbséget a tőle jobbról érkező, előzést folytató tehergépkocsinak, amely emiatt nekiütközött az általa előzött személyautónak.

A vádirat szerint a soltvadkerti nő – az ügy vádlottja – 2022. augusztus 19. napján a késő délelőtti órákban egy Soltvadkert közeli földúton haladt személygépkocsijával az 54-es számú főút irányába. A földút végéhez érve, a vádlott mintegy 5-10 km/h sebességgel jobbra kanyarodott és elkezdett felhajtani a főútra. Ennek során azonban nem adott elsőbbséget a tőle jobbról, mintegy 102-108 km/h sebességgel érkező és éppen egy személygépkocsit előző kisteherautónak.

A tehergépkocsi vezetője észrevette a földútról felhajtó autót és azért, hogy az ütközést elkerülje, fékezni kezdett és járművét jobbra kormányozta. Emiatt azonban a tehergépkocsi jobb hátsó része – mintegy 93-98 km/h sebességgel – nekiütközött az által előzött, szabályosan közlekedő személygépkocsi bal első részének. Az ütközés miatt a személygépkocsi a jobb oldali útpadkára sodródott és ott egy út menti fának ütközött.

A baleset következtében az előzött autó jobb első ülésén utazó férfi nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett el.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azon KRESZ előírást, amely szerint a földútról érkező járművel az útkereszteződésben elsőbbséget kell adni a szilárd burkolatú útról érkező jármű részére, annak érkezési irányától függetlenül.

Az ügyészség a nőt közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja és ezért vele szemben pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozza.

A vádlott bűnösségéről a Kiskőrösi Járásbíróság fog dönteni.

(A rendőrség által a helyszíni szemle során készített képeken a baleset során a fának csapódott gépjármű látható.)

Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség