Fokozott figyelmet kér az alpolgármester a Vízmű utcai tragédia kapcsán

2022. 12. 20., 10:38
Óvatosságra int dr. Homoki Tamás a Vízmű utcai sajnálatos tragédia kapcsán. Az alpolgármester a hiros.hu-nak nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy a gyalogátkelőhelyet minden alkalommal fokozott figyelemmel kell megközelíteni, gyenge fényviszonyok mellett pedig még inkább.

- Sajnálattal értesültünk arról, hogy Kecskeméten halálos kimenetelű baleset történt, amelynek során egy fiatal édesanya vesztette életét. Osztozunk a család fájdalmában – nyilatkozta dr. Homoki Tamás alpolgármester a hétvégén történt tragédia kapcsán, amelynek során vasárnap hajnalban (az elsődleges adatok szerin december 18-án 0 óra 26 perckor) a Vízmű utcai zebrán elgázoltak egy gyalogost, aki életét vesztette.

Az alpolgármester kiemelte, sajnos a jelenlegi időszakban kiemelkedően sok a baleset, de a közvilágítás esetleges meghibásodásától függetlenül is kötelező a gépjárművezetők számára a KRESZ szabályok betartása, amelyek a gyalogost a gyalogátkelőhelyen feltétel nélkül védik.

Dr. Homoki Tamás hozzátette, az eset kapcsán megkeresték a közvilágítást szolgáltató céget. A válasz szerint az MVM online felületére december 15-én és 16-án is érkezett bejelentés, amelyet követően a szolgáltató megkezdte a hiba feltárását és elhárítását.

- Jelenlegi információink szerint azonban úgy tűnik, hogy a hiba elhárítása a baleset időpontjáig nem történt meg. A hiba elhárítása a szolgáltató feladata - hangsúlyozta az alpolgármester.

Dr. Homoki Tamás hozzátette: az önkormányzathoz nem érkezett bejelentés a közvilágítás meghibásodásával kapcsolatban, de amennyiben érkezik, azt akkor is a szolgáltató felé kell továbbítaniuk.

Az alpolgármester személyesen is kiment a baleset helyszínére. Annak megtekintése után elmondta: a helyszínen jól látható a gyalogátkelőhelyet jelző KRESZ tábla, ami még az esetlegesen helyismerettel nem rendelkező sofőr számára is előre jelzi a gyalogátkelőhelyet. Amennyiben pedig a közvilágítás meghibásodott, még nagyobb óvatossággal kell a jelzett gyalogátkelőhelyet megközelíteni. A közvilágítás hiánya nem mentesíti a gépjárművezetőt a KRESZ szabályok betartása alól.

Az alpolgármester hozzátette: a Vízmű utcán működő okos zebra üzemeltetése a Magyar Közút feladata, mivel a Magyar Közút fenntartásába tartozik ez az útszakasz.

Dr. Homoki Tamás hangsúlyozta: az önkormányzat folyamatosan törekszik a közlekedés biztonságának javítására. A városvezető elmondta: „Térfigyelő és rendszerfelismerő kamerákat telepítünk, és a közelmúltban helyeztük el a rendőrséggel a sebességmérő Traffiboxot az 5-ös út Budapest felé kivezető szakaszán. Néhány héttel ezelőtt pedig a Széktói Stadion és az Atlétikai Centrum melletti útszakaszon sebességcsökkentő fekvőrendőrök kihelyezése valósulhatott meg.”

A legnagyobb hangsúlyt azonban az óvatos és figyelmes közlekedésére, valamint a KRESZ szabályok betartására kell helyezni, hogy minél kevesebb legyen a baleset.