Gáspár András születésének 219. évfordulójára emlékeztek

2023. 11. 23., 14:15
A Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Technikumban, az intézmény névadója, Gáspár András születésének 219. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést ma délelőtt. A hagyomány szerint az iskolában és a honvédtábornok Fecske utcai szülőházánál is elhelyezték koszorúikat az emlékezők.
Fotó: Harkai György
A galéria 15 képet tartalmaz

A Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Technikum diákjai minden évben megemlékeznek iskolájuk névadója, Gáspár András honvédtábornok születésnapi évfordulójáról. A tanulók ezúttal is méltó műsorban elevenítették fel az 1804. november 23-án Kecskeméten született honvédtábornok, vezérőrnagy életét. Mint ismert az 1849-es Függetlenségi Nyilatkozat után már nem harcolt a császári csapatok ellen. Az aradi vértanúk perében a hadbíróság tíz év várfogságra ítélte, így egyedül őt nem végeztették ki az elfogott tábornokok közül. Végül 79 évesen hunyt el Biharon.

A megemlékezésen Hatvan város alpolgármestere,  a Gáspár András  Bajtársi Egyesület tagjai, Pászti András önkormányzati képviselő valamint a Kecskeméti Szakképzési Centrum kancellárja, Leviczky Cirill és az iskola vezetősége is részt vett. A diákok versekkel és énekkel átszőtt műsora után pedig elhelyezték az emlékezés koszorúit az intézmény aulájában elhelyezett Gáspár András képnél. Az iskolai koszorúzás után az egybegyűltek a Fecske utcai emlékháznál is lerótták tiszteletüket.