Rómában végső búcsút vettek XVI. Benedek nyugalmazott pápától

Görbe László: XVI. Benedek enciklikái kristálytiszta útmutatók

2023. 01. 05., 15:16
XVI. Benedek három enciklikája, amelyet megfogalmazott a hitről, az egyházról és a reményről, nagyon rövid megnyilatkozások, de annyira kristálytiszta útmutatók, hogy hosszú ideig meg fogják határozni a tisztánlátásunkat - mondta a Kecskeméti Médiacentrumnak Görbe László piarista plébános XVI. Benedek nyugalmazott pápa temetésének napján.
Vatikánváros, 2023. január 5. A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök (k) és férje, Veres István (az államfő mögött), valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (az államfő mögött) XVI. Benedek nyugalmazott pápa gyászmiséjén a vatikáni Szent Péter téren 2023. január 5-én. A 95 esztendős korában 2022. december 31-én elhunyt emeritus pápát, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, a Szent Péter-bazilika kriptájában helyezik örök nyugalomra. MTI/Sándor-palota

Noha már nem volt a katolikus egyház feje, pápának kijáró ceremóniával vettek végső búcsút csütörtökön Rómában XVI. Benedek nyugalmazott pápától, aki az óév utolsó napján, 95 évesen hunyt el egy vatikáni kolostorban.

Görbe László plébános, piarista atya felidézte, hogy a néhai pápa jelentős teológiai műveket hagyott hátra, köztük a Jézus Krisztusról szóló háromkötetes művét, mely "még évekig irányadó lesz".

XVI. Benedek legnagyobb teljesítménye az volt, hogy az egyház katekizmusát megszerkesztette, ami azt jelenti, hogy pontosan és tisztán megfogalmazta a katolikus hit dogmatikáját a modern élet körülményei között – emelte ki Görbe László.

Nagyon sokszor méltatlan támadások közé került, vagy félre próbálták magyarázni, félre próbálták érteni, így az ő teljes személyisége nem tudott úgy kibontakozni, ahogyan ki kellett volna. De a törekvése mindig az volt, hogy igazában szót értsen az emberekkel
— fogalmazott Görbe László atya.

Joseph Ratzinger XVI. Benedek néven 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje. Hat évszázad óta ő volt az első olyan pápa, aki lemondott tisztségéről.

Kapcsolódó cikk