Címke: katolikus egyház
Keresés
Dátum választó
Rendezés
1 találat
2024.02.14

Hamvazószerdával kezdetét vette a nagyböjt

Hamvazószerda van, a mai nappal kezdetét vette a 40 napos nagyböjt a katolikus egyházban. A templomban a mise után a pap az előző évi szentelt barka hamujával keresztet rajzol a hívek homlokára. Ezt nevezik hamvazásnak, amely a nagyböjt kezdetén végzett szertartás. A hamuval hintés a bűnbánat jelképe, mivel a hamu az elmúlásra figyelmezteti az embert.
2024.02.01

Kecskeméten is bemutatták a pápalátogatásról szóló díszkötetet

Kecskeméten is bemutatták a Ferenc pápa apostoli látogatásáról szóló díszkötetet szerdán este a Szentcsalád plébánián. A fotókkal gazdagon illusztrált kötet tartalmazza a Szentatya áprilisi látogatása során elmondott összes beszédét, sőt QR-kódok segítségével közvetlenül elérhetjük az elkészült televíziós felvételeket is. Ferenc pápa látogatásának előkészületeiről és kulisszatitkairól, valamint személyes élményekről is hallhattunk a könyvbemutató meghívott vendégeitől, akik mindannyian az események sűrűjében, azok tevékeny részeseiként élték át az emlékezetes három napot.
2023.12.24

Ferenc pápa emberséget szorgalmazott advent negyedik vasárnapján

Emberséget szorgalmazott Ferenc pápa advent negyedik vasárnapján a Szent Péter téren mondott beszédében. Az egyházfő közelségét hangsúlyozta a háborútól szenvedőkkel. Hozzátette, nem szabad megfeledkezni azokról sem, akik nyomorban, éhezésben, rabszolgaságban szenvednek. Istent kérte, hogy emberséget töltsön a szívekbe.
2023.09.15

Átadták a kívül-belül megújult Bocskai utcai óvodát

Átadták és megáldották péntek délelőtt a csaknem 600 millió forintból kívül-belül megújult Bocskai utcai óvodát. A negyvenéves épületet másfél év alatt újították fel, gyakorlatilag csak a falakat tartották meg. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntőjében kiemelte: a katolikus egyház országos óvodafejlesztési programja keretében három kecskeméti óvoda is megújult vagy újul meg a közeljövőben. A Bocskai utcai óvoda mellett idén júniusban adták át a megújult Teleki László utcai ovit, és hamarosan felújítják a Szent Imre utcai óvodát is. A Bocskai utcai óvoda pénteki ünnepélyes átadásán részt vett Soltész Miklós államtitkár és dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek is.
2023.08.16

Szentmisével, zenés áhítattal és jótékonysági sütiosztással ünnepelték Nagyboldogasszonyt

Megtartotta hagyományos ünnepi szentmiséjét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti csoportja Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én este. A Nagytemplomban először egy zenés áhítattal készültek a hívek számára, ezt követte az ünnepi szentmise, majd adománygyűjtéssel egybekötött süteményosztással kedveskedtek a híveknek.
2023.03.08

ÉlŐvíz - Zirig Kristóf atya a nagyböjtről

Zirig Kristóf római katolikus pappal, a Nagytemplom káplánjával beszélgettünk a húsvétot megelőző készületről, a nagyböjtről. A KTV ÉlŐvíz című vallási műsorának legutóbbi, februári adásában látható beszélgetésben rávilágítanak a böjt lényegére, de kiderül például az is, hogy szabad-e a híveknek halat enni a húsvét előtti szent negyven napban.
2023.01.05

Görbe László: XVI. Benedek enciklikái kristálytiszta útmutatók

XVI. Benedek három enciklikája, amelyet megfogalmazott a hitről, az egyházról és a reményről, nagyon rövid megnyilatkozások, de annyira kristálytiszta útmutatók, hogy hosszú ideig meg fogják határozni a tisztánlátásunkat - mondta a Kecskeméti Médiacentrumnak Görbe László piarista plébános XVI. Benedek nyugalmazott pápa temetésének napján.
2022.12.14

Legyen béke! – Decemberi érseki interjú dr. Bábel Balázzsal

Karácsonykor Jézus Krisztus világra jöttét ünnepli a keresztény világ, egyúttal rendszerint évértékelésre is sor kerül. E köré csoportosultak a decemberi érseki interjú kérdései, melyeket Farkas P. József újságíró tett fel dr. Bábel Balázsnak, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főpásztorának.