Címke: Görbe László
Keresés
Dátum választó
Rendezés
1 találat
2023.11.16

Tarján-emlékéremmel tüntették ki Görbe László piarista atyát

Tizenhárom hazai informatikus szakember kiemelkedő munkásságát díjazta a Neumann János Számítógéptudományi Társaság és a HUN-REN SZTAKI a „Neumann után, szabadon” című konferencián. A társaság a hazai számítástechnika egyik úttörőjéről, Tarján Rezsőről elnevezett Tarján-díjjal az informatika oktatásában, népszerűsítésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket díjazza. Ezzel a díjjal tüntették ki a Kecskeméten élő nyugdíjas szerzetestanárt, Görbe László piarista atyát, a piarista plébánia káplánját.
2023.09.11

„Dönteni kellett: az életemet arra szentelem, hogy a gyerekekért dolgozom”

Görbe László piarista atyát éppen ötven évvel ezelőtt, 1973-ban szentelték pappá Kecskeméten. A jeles évfordulóról közös aranymisén emlékeztek meg rendtársával, a szintén fél évszázados papságát ünneplő Holczer József atyával augusztus 25-én a piarista templomban. Görbe atyával a rendházban találkoztunk, és részletesen kikérdeztük fordulatokban és feladatokban bővelkedő életútjáról, mely egy Kerekegyháza-közeli tanyáról indult, majd Kecskeméten, Veszprémen és Budapesten át 2016-ban visszakanyarodott a hírös városba.
2023.08.28

Aranymisén adtak hálát 50 éves papságukért Görbe László és Holczer József piarista atyák

Aranymisén adtak hálát 50 éves papságukért Görbe László és Holczer József piarista atyák augusztus 25-én, péntek este a kecskeméti piarista templomban. A kórus- és orgonamuzsikával ékesített, számos pap- és szerzetestárs által koncelebrált ünnepi szentmisére megtelt a templom. Görbe László prédikációjában felidézte kecskeméti diákéveit, majd innen induló és ide visszatérő pályáját, hálát adva a támogatásért egykori tanárainak és a piarista családnak.
2023.04.28

Görbe László piarista plébánossal beszélgettünk Ferenc pápa látogatásáról

Görbe László piarista plébános volt vendégünk a KTV stúdiójában péntek este. A beszélgetés témája természetesen Ferenc pápa látogatása, mindenekelőtt a vasárnapi Kossuth téri szentmise volt. Görbe atya azt tanácsolta: előítéletek nélkül hallgassuk meg és fogadjuk be a pápa üzenetét. A stúdióbeszélgetésből számos praktikus tudnivaló is kiderül a vasárnapi budapesti pápai misével kapcsolatban.
2023.01.28

XVI. Benedek pápa hagyatéka - beszélgetés Görbe László piarista plébánossal

A december végén elhunyt XVI. Benedek pápa életéről, teológiai munkásságáról és pápaságáról beszélgettünk Görbe László piarista plébánossal a KTV ÉlŐvíz című vallási magazinműsorának januári adásában. Görbe László kitért Joseph Ratzinger tevékenységének egyik fontos magyar vonatkozására, Bulányi György ügyében vállalt szerepére is.
2023.01.18

Ma este újra Élővíz a KTV műsorán

Ma este 20.00 órától látható a Kecskeméti Televízió műsorán az Élővíz című vallási magazinműsor januári adása, melyben portrét láthatnak dr. Kishonti Rolland kecskeméti születésű gyermeksebésszel, valamint Görbe László piarista plébánossal beszélgetünk a december végén elhunyt XVI. Benedek pápa örökségéről.
2023.01.05

Görbe László: XVI. Benedek enciklikái kristálytiszta útmutatók

XVI. Benedek három enciklikája, amelyet megfogalmazott a hitről, az egyházról és a reményről, nagyon rövid megnyilatkozások, de annyira kristálytiszta útmutatók, hogy hosszú ideig meg fogják határozni a tisztánlátásunkat - mondta a Kecskeméti Médiacentrumnak Görbe László piarista plébános XVI. Benedek nyugalmazott pápa temetésének napján.
2022.12.24

A karácsony az, ami elhozta a reményt 

Karácsony a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, amikor Jézus születését ünnepeljük. Mind a négy gyertya ég már az adventi koszorún. December 24. karácsony előestéje, a testi és lelki felkészülés napja, a szeretet ünnepe. December 25-én pedig Jézus születésnapját, ezzel a fény eljövetelét ünnepeljük. A KTV ÉlŐvíz című vallási műsorának karácsonyi adásában mások mellett Kis János nyugalmazott evangélikus lelkész és Görbe László piarista plébános üzen nekünk az ünnep alkalmából.