Hagyományos disznótor Katonatelepen

2023. 02. 04., 15:28
Mintegy 2 mázsás disznót vágtak le szombaton reggel Katonatelepen. A városszerte megrendezett HI! Kecskemét program disznótorának a célja az volt, hogy felelevenítsék a hagyományokat és a fiatal generációval megismertessék a tradicionális húsfeldolgozás lépéseit.
Fotó: Csősz Alexandra
A galéria 18 képet tartalmaz

Reggeli sült vér, sült pecsenye, majd hurka-kolbásztöltés, friss leves, töltött káposzta. Mindehhez jó hangulat és sok-sok szorgos kéz társult Katonatelepen, ahol a mintegy 200 kilós disznót dolgozták fel a hétvége első napján a hagyományőrző disznóvágáson.

A mai nap folyamán olyan 6 órára jött a böllér, jöttek a vendégek megnézni, hogy milyen egy hagyományőrző disznóvágás. Fél 7 környékén volt a disznó szúrása és azóta is folyamatosan dolgoznak a helyiek
- mondta el Balla Krisztián a Katonatelepi Sportegyesület elnöke, az esemény szervezője.

Fiatalok és idősek közösen kezdték feldolgozni a malacot. A gyerekek mosták le a megpörkölt állatot és segítettek a böllérnek, így megismerhették a régi húsfeldolgozási hagyományokat. A disznótort színes programok egészítették ki egész nap.

A gyerkőcöknek szerveztünk egy játszósarkot, ahova a helyi óvónénik kijöttek és foglalkoztak a picikkel, a felnőtteknek pedig kolbásztöltő versenyt rendeztünk, amire 6 csapat nevezett be 
– tette hozzá Balla Krisztián.

A disznóvágás ma már nem annyira a mindennapok része, mint amennyire régen volt. Annak idején a családoknak ez egy ünnep volt a disznótor, ilyenkor összejött a rokonság. A mai fiatal generáció már csak az üzletekben találkozik a hússal, ezért úgy gondolom, jó dolog, ha látják, hogy valójában, hogyan is kerül a hús a tányérra – magyarázta Inoka Győző böllér.

A színes programoknak és a jó hangulatnak köszönhetően mintegy 200 helyi lakost mozgatott meg az esemény, amely a disznótort és a vacsorát követően hajnalig tartó bulival zárul.