Hamis főiskolai bizonyítvánnyal igazolta végzettségét

KÖZLEMÉNY
2024. 06. 20., 08:38
A Kecskeméti Járási Ügyészség közokirat-hamisítás miatt vádat emelt egy nővel szemben, aki két alkalommal is pénzügyi és számviteli ügyintéző végzettséget igazoló hamis főiskolai bizonyítványt használt fel munkaerő kölcsönző és magán-munkaközvetítői közhiteles nyilvántartásba történő felvételkor.

A vád szerint az ügy női vádlottja 2023. április elején munkaviszonyt létesített egy cégnél, melynek során pénzügyi és számviteli ügyintéző végzettséget igazoló hamis főiskolai bizonyítványt nyújtott be. Az e-mailben megküldött dokumentum szerint a vádlott a magán-munkaközvetítői tevékenységhez szükséges végzettséggel rendelkezett. A dokumentum azonban nemcsak azért volt hamis, mert a főiskola a nő nevére nem állított ki bizonyítványt, hanem amiatt is, mert az okiratban szereplő szakot az intézmény meg sem hirdette.

A vádlott munkaadója ezután – nem tudva a bizonyítvány hamis voltáról – magán-munkaközvetítői tevékenység érdekében bejelentést tett a kormányhivatalhoz a közhiteles nyilvántartásba vétel céljából. A kormányhivatal az eljárása során észlelte, hogy a benyújtott bizonyítvány hamis, ezért a nyilvántartásba vételt megtagadta.

A hatósági eljárásban az is kiderült, hogy egy évvel korábban a nő egy másik cég nevében ugyanezt a hamis bizonyítványt már egyszer benyújtotta a szükséges végzettség igazolásához. Az alapján őt akkor a munkaerő-kölcsönzési tevékenységre jogosító nyilvántartásba bejegyezték. Az utóbb felmerült adatok alapján azonban azóta törölték.

Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja és ezért vele szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozza. Ügyében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség