Házszentelés a Wojtyla Barátság Központban

2023. 01. 06., 13:26
Január 6. Vízkereszt ünnepe. Ilyenkor Jézus megkeresztelkedését, a napkeleti bölcsek hódolatát és a Kánai menyegzőn tett csodatételt ünnepeljük. A legismertebb szokás ilyenkor a házak szentelése. A Wojtyla Barátság Központban is már hagyománnyá vált az intézmény helyiségeinek megszentelése.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 36 képet tartalmaz

A Wojtyla Barátság Központban hagyomány, hogy Vízkereszt napján megszentelik a házat, és annak minden helyiségét.

Idén a szertartást dr. Jeney Gábor plébános végezte és kérte Isten áldását a központra és lakóira. Vízkereszt a karácsonyi ünnepkör lezárása, Jézus Jordán folyóban való megkeresztelkedésének, a napkeleti bölcsek hódolatának, valamint a Kánai menyegzőn való csodatételnek ünnepe.

- A házszentelés szokása ilyenkor van, Vízkeresztkor. Ezen alkalmakkor a szentmiséken megszenteljük a vizet, innen ered a Vízkereszt elnevezés is. Ezzel a vízzel szenteljük meg a házakat, épületeket. Ez egy jelképes cselekedet, azt nyilvánítja ki, hogy Jézus megjelenik az épületekben, illetve az új esztendő elején kérjük Isten áldását az épületeinkre, házainkra - mondta a plébános.

Elhangzott, az atya az ajtó szemöldökfájára felírta az évszámot és - népi értelmezés szerint - a Napkeleti bölcsek neveinek (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit, majd az épületet körbejárva meghintette a helyiségeket szentelt vízzel.

Jánosi István, önkormányzati képviselő a városvezetés nevében köszöntötte a jelenlévőket, mint mondta: öröm, hogy a Wojtyla Ház idén is fenntartja a tenni akaró és szeretetet adó tevékenységét, hozzátette: ebben közösségben mindenki örömre és reményre találhat, a nehéz időszak ellenére is.

A rendezvényen rövid hangversenyt adott a fiatal, kecskeméti harsonaművész, Beke Márk, aki 2018-ban megnyerte a Virtuózok fináléját.