Hegedűs Gergely: Látjuk merre kell haladni tovább

KÖZLEMÉNY
2023. 06. 19., 09:11
A Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia fiú U16-os kadett csapata ebben a szezonban az országos „B” döntőbe jutott, ahol bronzérmes lett a Váradi Kornél és Hegedűs Gergely edzők által felkészített gárda. Az elmúlt szezonról, valamint az országos döntőn elért helyezésről kérdeztük Hegedűs Gergely edzőt.

-Évek óta dolgozol a csapattal, mi volt a célkitűzés a szezon kezdetén, mit sikerült abból megvalósítani?

-Váradi Kornél mellett másodedzőként dolgoztam az elmúlt szezonban a kadett korosztállyal. Természetesen az volt a cél, hogy az ország legjobb nyolc csapata közé kerüljünk, amely az országos „A” döntőt jelentette volna. Egyetlen mérkőzésen múlt, hogy nem sikerült bejutnunk az országos „A” döntőbe. Sajnos idegenben még tanulni kell a fiatal csapatunknak a téthelyzetek nyomásának az elviselését. A gárda nyolcvan százaléka még 2008-as születésű, úgyhogy nem lehetünk elégedettlenek és látjuk is, hogy miben szükséges fejlődnünk, merre kell haladni tovább. Az Akadémián minden feltétel adott, azt mondhatom, hogy ideális körülmények között készülhettünk.

-Az országos „B” döntőt Szegeden rendezték, ahol az első akadályt jól vette a csapat. Mi változott a döntőbe jutásért vívott mérkőzésen?

-Ezek a tornák mindig az első mérkőzésről szólnak, mert egyenes kiesés elvén rendezik a döntőket és mert erre tudunk igazán felkészülni taktikailag. A többi mérkőzésen már bármi lehet. A nyitányra nagyon jól összeállt a csapat, a legjobb négybe kerülésért a MEAFC U16/A csapatával játszottunk és 82-68-ra győztünk. A második napon a döntőbe jutásért a Zsíros Akadémia Kőbánya /A csapata volt az ellenfél. Egy nagyon brusztolós, küzdelmes mérkőzésen, sérülésekkel tarkítva, szoros csatában, de alulmaradtunk. Kimaradtak a dobások, nagyon magas faulthatárt húztak meg a játékvezetők. Főleg az első félidőben a fiúk ütötték-verték egymást, ezért volt ilyen kevés pont. A mérkőzést 47-39-re elveszítettük. Szerintem ez volt a torna döntője, mert a tényleges fináléban a Zsíros Akadémia csapata lényegében könnyedén győzött. Mint ahogy a fizikai fölényünket érvényesítve mi is magabiztosan hoztuk a bronzmeccset az NKA Pécs ellen. Végül egy győztes mérkőzéssel, jó szájízzel tudtuk befejezni a döntőt, a szezont.

-A jövő tekintetében mik a célok?

-Természetesen az Akadémián a fő célunk, hogy örömet okozzon a sport a fiataloknak, hogy minőségi körülmények között és összehangolt szakmai munka mellett élvonalbeli játkosokat neveljünk, képezzünk, akik akár a válogatott mezt is magukra ölthetik. Ezért is remélem, Dusan Markovic kollégám elégedett lesz az U18 korosztályba tovább lépő fiúkkal és ott gyorsan felveszik a ritmust haladva a felnőtt kosárlabda felé.