Helvécia díszpolgára lett Kovács Ernő főispán

KÖZLEMÉNY
2023. 09. 06., 07:20
2023. szeptember 1-jén tartották Helvécián a Szüreti Mulatságot, amelyen Kovács Ernő Bács-Kiskun vármegyei főispán részére Helvécia díszpolgára kitüntető címet adományozott a nagyközség önkormányzata. A címet Balogh Károly polgármestertől vehette át a település fejlődését elősegítő hosszú időn át végzett kiemelkedő, eredményes társadalmi, közéleti tevékenysége elismeréseként.

Kovács Ernő, Bács-Kiskun vármegye főispánja Kecskeméten született 1959-ben, életének teljes munkássága Bács-Kiskunhoz kötődik. A rendszerváltást követő nyolc évben önkormányzati képviselő volt, ennek során bizottsági elnöki tisztséget is betöltött. Az ezt követő ciklusban már a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat külsős bizottsági tagjaként tevékenykedett.

1998-ban választották meg először Tiszakécske város polgármesterének, valamint a Kecskemét és térsége többcélú társulás alelnökének. 1998 októberéig – Tiszakécske város polgármesterének történő megválasztásáig – több vállalatnál is dolgozott vezető munkakörben.

2002 és 2010 között a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat tagja, a pénzügyi bizottság társelnöke, amely tisztség során jól rálátott a megye településeire is. Polgármesteri feladatai mellett 2010 és 2014 között országgyűlési képviselőként dolgozott a Parlamentben. Az itt megszerzett tapasztalatait tőkévé kovácsolva még hatékonyabban tudta segíteni a térség fejlődését. A két embert próbáló feladatot együtt, teljes odaadással, a rá jellemző precizitással végezte.

16 év elhivatott polgármesteri és képviselői munkát követően 2014.07.01-én nevezték ki a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjává, egyben azóta – jogszabály alapján – ellátja a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság elnöki teendőit is. Jelenleg a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal főispánja. A munkájában szakértelmével, elhivatottságával, szervezőképességével példát mutatott az elmúlt évek katasztrófahelyzeteinek kezelésében is. Kiemelkedően segítette és illetékességi területén koordinálta többek között az Ideiglenes Biztonsági Határzár, és a koronavírus járvánnyal kapcsolatos feladatokat.

Egyénisége, emberi magatartása példaértékű, segítőkészsége szinte felülmúlhatatlan, mindenkor a jó kapcsolatok kialakítására és fenntartására törekszik, amellyel méltó megbecsülést és tekintélyt vívott ki mind a maga, mind az általa irányított szervezet számára.

Munkáját többszörösen is elismerték minisztériumi szinten. 1999-ben és 2007-ben megkapta a Honvédelemért Kitüntető Cím II. fokozatát, 2022-ben a Honvédelmért Kitüntető Címet, 2000-ben a belügyminisztertől vehetett át munkája elismeréseképpen aranygyűrűt, illetve még az év augusztusában a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt elismerésben részesült. A minisztériumi elismerések mellett a városáért tett több évtizedes munkájának elismeréseként 2021-ben Tiszakécske város díszpolgári címet adományozott a részére. 2023-ban pedig a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka részesítette elismerésben a honvédelem ügyének huzamos időn át végzett kiemelkedő támogatásáért.

A Helvécia nagyközség díszpolgára címhez szívből gratulálunk, és további sok sikert kívánunk!

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal