Megjelent a Hírös Históriák 2022-es őszi-téli száma

2023. 01. 17., 13:28
Megjelent a Hírös Históriák legújabb száma. A helytörténeti magazin 2022-es őszi-téli kiadása 75 oldalon foglalkozik várostörténeti érdekességekkel. A magazin harmadik oldalán elhelyezett QR-kód segítségével pedig a korábbi számokat is böngészhetik online.

Megjelent a Hírös Históriák 2022. évi utolsó száma. A hetvenöt oldal terjedelemben jelentkező magazinban nyolc ismert helyi szerző – történészek, levéltárosok, muzeológusok, újságírók – tanulmányai olvashatóak. Az első cikkben Báron László életművével foglalkozik ifj. Gyergyádesz László. A képekkel gazdagon illusztrált írás a Ciróka Bábszínháznak is szilárd alapot adó Báron László életművének bemutatásáról szól, ami a magazin tavaszi számában folytatódik. Az őszi-téli lapszámból kiderül többek között az is, hogy Kecskemét városában már 1913-ban megrendezték azt a nyilvános repülési bemutatót, amelyet az első repülőnapként tartunk nyilván.

Jelen lapszámban a levéltári iratok mentén is részletes információkat tudhatunk meg az emblematikus remete, Kókai Benedek tanúságtételéről vagy a már Szabó Kálmánt is foglalkoztató Dellő-tó mellett álló Homoki-kápolna históriájáról. De az ún. „Kádár-kocka” háztípus történetét is megismerheti az olvasó.

A szokáshoz hűen, ebből a számból sem hiányozhatnak a visszatérőrovatok, amelyek a város jeles személyeinek évfordulóira, vagy egy-egy kiemelkedő életmű jelentőségére emlékeztetnek bennünket. A friss magazin és a korábbi lapszámok korlátozott darabszámban megvásárolhatóak hétköznaponként munkaidőben 9 és 16 óra között a Kecskeméti Médiacentrum szerkesztőségében. Illetve beszerezhetik a Líra és a Kóborló Könyvesboltokban valamint a Piaccsarnokban a könyvárusnál és az újságárusnál.