Huszonöt százalékkal nő január 1-től a nevelőszülők ellátmánya - Videóval

2022. 11. 29., 15:20
Mintegy 25 százalékkal emelkedik a nevelőszülők ellátmánya január 1-től. Ezt Fülöp Attila jelentette be kedd délelőtt Helvécián. A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára elmondta: a törvénymódosítást a napokban fogadták el.
A galéria 25 képet tartalmaz

Ajándékkal érkezett Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár egy helvéciai családhoz. Az édesanya nevelőszülőként 6 gyermeket nevel.

Az államtitkár és Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő, a KDNP frakciószóvivője azért látogatta meg a nagycsaládot, hogy bejelentsék, a nevelőszülői jogviszony foglalkoztatási jogviszonnyá való változtatása után, most 25 százalékkal nő január 1-től a nevelőszülők ellátmánya.

„Ez pénzügyi biztonságot, segítséget tud nyújtani" - hangsúlyozta Fülöp Attila.

A mai sajtótájékoztatón elhangzott: ez a döntés azért is fontos, mivel a gyermekvédelemben lévő 23 ezer gyermek mintegy kétharmada ma már nevelőszülőknél él.

– Kiváló a nevelőszülői hálózatunk. Olyan szülők jelentkeznek nevelőszülőknek, akik elkötelezetten, saját energiájukat, idejüket nem sajnálva nevelik ezeket a gyermekeket, akik sokszor nagyon nehéz háttérből érkeznek. Mi azt szeretnénk, hogy a legtöbb gyermek, aki állami gondozásra szorul, családközeli ellátást kapjon, családban nőhessen fel. Szerencsére most már a gondozott gyermekek kétharmada nevelőszülőnél lakik. Így olyan családélményt, közösségi élményt kaphat a gyermekkora során, amely azt gondolom, hogy mindenkinek a felnőttkorához nagyon fontos - 
— fejtette ki Nacsa Lőrinc.

A módosító javaslatot Zsigó Róbert országgyűlési képviselővel, a Fidesz frakcióvezető-helyettesével közösen nyújtották be. A nevelőszülők nagyon örülnek a plusz juttatásnak.

„Nagyon sok nevelőszülő barátom van, akikkel összejárunk. Minekünk ez már nagyon nagy könnyebbség és nagyon nagy segítség, mert az utóbbi időben keményen oda kellett figyelni, hogy miből mennyit veszünk. Ezt már nagyon vártuk és nagyon jó dolog, hogy most bekövetkezett” - mondta Gogolák Tiborné Katalin nevelőszülő.

Az államtitkár megköszönte annak az 5600 nevelőszülőnek a munkáját, aki "jövőt és közösséget tud adni" azoknak a gyermekeknek, akiknek talán gyermekkorukban a legnehezebb a sorsuk. Nacsa Lőrinc pedig azt hangsúlyozta, hogy a mostani döntés is azt mutatja, hogy "a kormány nehéz helyzetben sem hagyja magára a nevelőszülőket és a gyermekvédelemben élőket".