Idén is sok kecskeméti diák dolgozik nyáron

2024. 06. 20., 18:10
Évről évre egyre népszerűbbek a nyári munkák a 15 év feletti diákok körében. Már csak pár nap és véget ér a tanév és elkezdődik a vakáció, valamint sokaknál a munka. A legtöbb iskolaszövetkezetnél már most nagy a jelentkezők száma.

Lassan itt a nyári szünet. A legtöbb 15 évet betöltött fiatal ebben az időszakban munkát vállal Iskolaszövetkezetek segítségével. Már most többen jelentkeztek munkára, mint a tavaly. Az egyik szövetkezet például több mint 20 ezres létszámot tudhat magáénak, pedig a dömping még csak most kezdődik.

- Év közben az egyetemisták szoktak inkább, különböző gyakornoki pozíciókat elvállalni, illetve irodában dolgozni. Nyáron több diák jelentkezik, mert ilyenkor már a gimnazisták is vállalnak munkát, mert több szabadidejük van. Szóval a nyár az nálunk pörgősebb
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Kiss Viktória, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet kecskeméti diák projektvezetője.

A diákok körében a legnépszerűbb munkahelyek a gyorséttermek, vendéglátóegységek, fagyizók, de van érdeklődés a mezőgazdasági tevékenységek iránt is, sőt rendezvényeken is sokan szeretnének animátorok lenni. Vannak akik szakmai gyakorlati helyeket is választanak. Amint a fiatal kiválasztja, a számára kedvező iskolaszövetkezetet, ott egy regisztráció után felveszik vele a kapcsolatot és már kezdődhet is a munkakeresés.

- 15 éves kortól tudnak a diákok dolgozni. 15 évesen még csak nyári szünetben, 16 évesen azonban már év közben is. Kell egy érvényes regisztráció hozzánk, ezen felül pedig egy üzemorvosi alkalmassági, de az üzemorvoshoz mi szoktuk adni a beutalót. Amíg nappali tagozatos diák, addig bármilyen munkát vállalhat
— mondta a Meló-Diák Iskolaszövetkezet kecskeméti diák projektvezetője.

A nyári munkát vállaló diákok bejelentésére, adózására, a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra. Sőt, esetükben igénybe vehető a 25 év alattiak kedvezménye is. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, ezért ha a diák még nem rendelkezik vele, vagy elvesztette az adókártyáját, akkor azt a NAV-nál tudja igényelni. A diákmunkákról minden részletes információt megtalálhatnak az iskolaszövetkezetek honlapján.