Így változik a felszolgálási díj és a borravaló szabályozása

2024. 12. 03., 16:27
Új intézkedéseket vezet be a Nemzetgazdasági Minisztérium a vendéglátásban a felszolgálási díj maximalizálása és az adómentes borravaló teljes körű biztosítása érdekében. A szakmai szövetségekkel együttműködve meghatározott új jogszabályi változások értelmében a vendéglátó üzletek a magánszemélyek fogyasztása esetén maximum 15 %, céges rendezvényeknél pedig 20 % felszolgálási díjat határozhatnak meg.

Ezentúl maximum 15 %, céges rendezvények esetében pedig 20 % lehet a felszolgálási díj a vendéglátásban, a borravalót pedig fizetési módtól függetlenül adómentesen kaphatják meg a felszolgálók az új jogszabályi változásoknak köszönhetően – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A szervízdíj vagy másnevén a felszolgálási díj a vendéglátóhely egy jogszabályban meghatározott bevételi típusa, a vendéglátóhely dönt arról, hogy alkalmazni kívánja-e. Alkalmazása esetén a felszolgálási díj része a számlának, az abból befolyó összeg a szolgáltató bevétele. Ezt kizárólag a dolgozói bérek kifizetésére fordíthatja.

– Nálunk nincs szervízdíj, nem is volt, és nem is tervezzük a bevezetését. Ételeinket, italainkat haszonkulccsal kínáljuk, az árakba beépítjük a költségeinket
— nyilatkozta Banó Róbert, a Sárga Kocsi Vendéglő és Klub Forest tulajdonosa.

A felszolgálási díj mértékét a vendéglátóhelyek szabadon határozhatják meg, azonban az új intézkedésnek köszönhetően már maximalizálva. A díj mértékét kötelesek feltüntetni az étlapon és egyéb tájékoztatási felületeken. Az extra díj megfizetése a fogyasztó számára nem opcionális, azaz meg kell fizetnie.

Sok vendéglátós dönt úgy, hogy nem számít fel szervíz-, vagyis felszolgálási díjat, mert úgy érzi, ezzel rákényszerítenék a vendéget arra, hogy meghatározott összegű borravalót fizessen. Valójában azonban a szervízdíj nem borravaló.

– A borravalót a vendég önszántából, elégedettségének mértékében adja, és nem kötelező jelleggel van fölszámolva. Míg a szervízdíj bele van építve a számlába, és azt fizetnie kell, ha akarja, ha nem
— mutatott rá a különbségre Banó Róbert. 

A borravaló adó- és járulékmentes, adhatjuk közvetlenül a felszolgálónak a végösszegtől elkülönítetten, készpénzben. Ha a vendéglátóhely összes dolgozóját kívánja díjazni a vendég, akkor a borravalót az arra elkülönített tárolóba helyezze, aminek a tartalmát a dolgozók osztják szét egymás között.