Ismét a refisek vihették haza a helytörténeti verseny vándorserlegét

2023. 03. 31., 17:29
Öt iskola hat csapata mérte össze tudását, ügyességét és kreativitását pénteken a „Kecskemét Város Polgára Leszek” helytörténeti versenyen. A Béke Általános Iskola idén 28. alkalommal szervezte meg a három fordulóból álló megmérettetést.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 29 képet tartalmaz

Ének-zenei kihívás a Kitrákotty mesével, tesztek és villámkérdések is próbára tették ma délelőtt a 28. „Kecskemét Város Polgára leszek” verseny döntőseit. Az izgalmas helytörténeti vetélkedőn öt iskola hat csapata mérte össze felkészültségét. A verseny célja a lokálpatriótizmusra nevelés, de a feladatok megoldásán is látszott, hogy egy lazább szemléletű vetélkedőről van szó. A hatodik-hetedik osztályos diákok pedig most is meglepték a zsűrit és a szervezőket.

– Ezekre a gyerekekre nagyon büszkék lehetünk, felkészültek, profik. Számtalan művészeti ágban megmutatták a tudásukat. Mindig élvezem, amikor kitalálunk egy feladatot, ők pedig fölülmúlják a várakozásainkat 
– mondta Berecz Zoltánné, szervező.

A verseny már októberben elkezdődött három írásbeli fordulóval, amelyek mindegyike neves évfordulóhoz kapcsolódott. A zsűriben többek között Császár Cirillné is helyet foglalt, aki 28 évvel ezelőtt elindította a ma már nagy múltú versenyt.

A képre kattintva újabb galéria nyílik!

– Nagyon figyelemmel kísértem Kecskemét életét, és próbáltam róla minél többet megtanítani róla a diákjaimnak. Akkor Heltai Nándor könyvei voltak a legkitűnőbbek, és egyszer csak Székelyné Kőrösi Ilona Kecskeméti évszázadok című könyve került a kezembe. Ekkor született meg az ötlet, hogy most már többet kellene tenni, most már lépni kellene - emlékezett vissza a kezdetekre Császár Cirillné, nyugalmazott magyar-történelem szakos tanár, verseny kitalálója

Így indult el a verseny, ami igyekszik elérni, hogy a város minden iskolájának tanulója és minden polgár legyen nagyon büszke Kecskemétre. A diákok bebizonyították, hogy alaposan megismerték a város történetét, kultúráját és jeles személyeit. A vándorserleget idén is a refisek, vagyis a Refirensek nevű csapat vihette haza. Második helyen végzett a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola. Majd a sorban követte a Zrínyi Ilona Általános Iskola, a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Lánchét illetve Lánchat csapata. Végül 6. helyen zárt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola. A művészeti vetélkedő eredményét a verseny előtt hirdették ki, az alkotásokból kiállítást is bemutattak.