Ismét lecsaptak az átalakított járművekre a hatóságok a kecskeméti éjszakában

2023. 06. 19., 15:31
Nagy meglepetést okozott a közlekedési hatóság és a rendőrség a városban, ugyanis az idei szezonban két héten belül, 2023. június 17-én szombat éjszaka már második alkalommal vonultak fel nagy erőkkel az illegális gyorsulók körében kedvelt kecskeméti bevásárlóközpont parkolójához. A közlekedési hatóság ismét a helyszínre szállította a mobil vizsgálóállomását, amelyből az egész országban összesen 6 db üzemel.

A két héttel ezelőtti razziát követően sem hagyott alább a versenyzési kedv, ugyanis most is több jármű akadt fenn a rostán, amelyek közül a közlekedési hatóság 5 db járművet ismét berendelt hatósági műszaki vizsgára.

A közlekedési hatóság nem tekinti lezártnak a feladatot azzal, hogy az így berendelt átalakított járművek kötelezően megjelennek a hatóság vizsgálóállomásán, ugyanis mostantól minden egyes ilyen jármű esetében elvégzi a Közúti Központi Információs Rendszerben (KÖKIR) a jármű előző időszakos műszaki vizsgálatainak informatikai ellenőrzését.

Amennyiben a közlekedési hatóság megállapítja, hogy valamely időszakos műszaki vizsgálat során a vizsgabázison nem megfelelően minősítették a járművet, a vizsgálóállomást félmillió forint bírsággal sújtja. Ha pedig a vizsgabázis ellen 2 éven belül harmadik alkalommal kerül sor szankció megállapításra, úgy azzal egyidejűleg a hatóság visszavonja a vizsgabázis engedélyét. Bács-Kiskun vármegyében egy éven belül már 2 vizsgabázis esetében került sor engedély visszavonásra.

A minősítés során eljáró műszaki vizsgabiztost pedig a hatóság akár fél év időtartamra is eltilthatja a tevékenység gyakorlásától.

A jelenlegi tendencia alapján lépésről-lépésre, de biztosan fogyatkozik az engedély nélkül átalakított és illegális gyorsulási versenyeken résztvevő járművek száma Kecskeméten és vonzáskörzetében, amelynek egyik legfontosabb célja, hogy megelőzzön olyan súlyos és tragikus baleseteket, mint amely 2 éve egy fiatal férfi életét követelte a jelenlegi razzia helyszínén.

(Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal)