Ökumenikus imahét Kecskeméten - Isten szeretne hétköznapjaink Istene lenni

2023. 01. 17., 20:23
"Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra”- ez az Ézsaiás próféta könyvéből vett ige az idei ökumenikus imahét mottója. Kecskeméten a baptista imaház ad otthont az alkalmaknak január 16. és 21. között, minden nap 17 órától. A KTV Kiemelő című műsorában Mike Sámuel baptista lelkipásztor fejtette ki gondolatait a témában.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 34 képet tartalmaz

Nagy érdeklődés mellett kezdődött el Kecskeméten az ökumenikus imahét hétfőn. A hírös városban a Krisztus-hívők egységéért folytatott imaalkalmaknak a baptista imaház ad otthont január 16. és 21. között, minden nap 17 órától.

Az imahét első alkalmán Szerdi Szilárd pünkösdi lelkipásztor hirdetett igét.  Az idei imahét bibliai mottója az Ézsaiás próféta könyvéből vett idézet: "Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra.”

Az van leírva a Szentírásban, hogy az igazság nem egy elvont fogalom, hanem egy személy, hiszen maga Jézus mondja magáról, hogy „én vagyok az igazság". És olyan fájdalmas, amikor ott áll Pilátus előtt, a legnagyobb hatalmú ember előtt, aki megkérdezi az Igazságtól, hogy mi az igazság. És tudjátok, nagyon sokatmondó Jézus hallgatása. Annyi lehetőségünk van megismerni, követni az igazságot, járni az igazság útján
— fogalmazott Szerdi Szilárd.

A kezdő alkalom házigazdája Mike Sámuel baptista lelkipásztor volt. A vezérigével kapcsolatban úgy vélekedik: Isten jelenlétében megszűnnek az ellentétek, keresnünk kell Őt a hétköznapjainkban is.

Egy olyan korban íródott ez a prófécia, amikor Izraelben kialakult egy párhuzamos élet. Kínosan vigyáztak arra, hogy az istentiszteleten imádják az Istent, de bezárták Istent a templom falai közé, és nem engedték, hogy Isten legyen a hétköznapjaikban. Isten népének egy nagy kihívás, vagy bűne is lehet, hogy Istent bálványként imádjuk. Ez azt jelenti, hogy bezárjuk a templomba, azt mondjuk, hogy ott van a felségterülete, de nem engedjük, hogy beleszóljon a házasságunkba, a hétköznapjainkba, abba, hogy hogyan bánunk egymással. Az imahét témája az, hogy Isten szeretne a hétköznapjaink Istene lenni, valósággal jelen lenni a mindennapjainkban. Nem akarja, hogy párhuzamos életet éljünk. Azt akarja, hogy a templom, az istentiszteletek és a hétköznapok fedjék egymást
— fejtette ki Mike Sámuel.

Az ökumenikus imahét a keresztény felekezetek egységéért végzett közös ima kiemelt időszaka. A különböző felekezetű gyülekezetek közösen, együtt imádkoznak a keresztények egységéért.

Az egyik legnagyobb ajándék a Bibliában az, hogy Isten igéje azt mondja, hogy a Szentlélek teremt egységet és közösséget Isten gyermekei között. Önmagában a címke az kevés. Lehetek én baptista, de ha csak a címke teremt közösséget, az nagyon szegény. Amikor Isten újjászül minket a Szentlélek által, akkor gyermekévé fogad bennünket, és onnantól kezdve testvérem vagy. Ez óriási ajándék, és ott nem számít a címke. Amikor bárkivel találkozom ebben a városban, aki újjászületett, Isten gyermeke, engem nem érdekel, hogy mi van a címkén. Az ökumenikus imahét is erre akar bennünket hívni, hogy ne címkékkel foglalkozzunk, hanem a Szentlélek közösségében együtt imádkozzunk a városunkért, közösségeinkért, azért, hogy Isten lelke áradjon ki és hozzon változást az életünkbe
— mondta Mike Sámuel.

A kecskeméti imahétnek himnusza is van, amely az egész héten végigvonul. A dal címe: Reménységem.

Úgy gondolom, hogy azoknak a dolgoknak a fényében, amik várnak ránk ebben az évben, nagy szükségünk van a reménységre. A hívő embernek valódi reménysége van. A jó hírem az, hogy az egyház krízisben működik a legjobban. Abban született. Amikor a kereszténység elindult ezen a világon, akkor nehéz helyzetekben kellett helytállnia. Az egyháznak a krízisek jót tesznek, felébresztik. Magyarországon minden ébredés világégés után történt. Úgy hiszem, hogy ebben az évben nagy szükségünk van a reménységre, és a himnuszban ezt a reménységet valljuk meg együtt
— emelte ki a baptista lelkipásztor.

Az ökumenikus imaalkalmak szombatig várják az érdeklődőket: kedden Hatházi Róbert római katolikus plébános vezette az imaórát, majd szerdán Varga Nándor református elnöklelkész, csütörtökön Hajduch-Szmola Patrik evangélikus lelkész, pénteken Feczák László görögkatolikus parókus, szombaton pedig dr. Finta József plébános, érseki helynök vezeti az alkalmakat.

Kapcsolódó cikk