Ittas és jogsi nélküli sofőröket, vezetéstől eltiltottakat szűrtek ki a rendőrök

KÖZLEMÉNY
2023. 06. 15., 13:34
Tegnap (szerda) Kecskeméten, Kiskőrösön és Akasztón is több sofőrt állítottak elő a rendőrök.

A Kecskeméti Rendőrkapitányság körzeti megbízottjai 2023. június 14-én 14 óra 9 perckor a Kossuth Lajos utcában intézkedés alá vontak egy helyi férfit, aki úgy vezette autóját, hogy őt a Kecskeméti Törvényszék 2023. december 27-ig a közúti járművezetéstől jogerősen eltiltotta. Vele szemben járművezetés az eltiltás hatálya alatt miatt indult eljárás.

A körzeti megbízottak nem sokkal később a Mártírok útján ellenőriztek egy elektromos motorral közlekedő férfit, akiről kiderült, hogy ittasan közlekedik. A sofőrt előállították. Pár órával később a járőrök az Énekes utcában megállítottak egy autót, aminek a sofőrjével szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott. Vele szemben is eljárás indul.

A kiskőrösi rendőrök tegnap szabálysértési őrizetbe vettek két akasztói férfit, akik lakóhelyükön úgy vezettek autókat, hogy nem rendelkeztek vezetői engedélyekkel. Egyikük ráadásul ittas is volt. Rajta kívül még Kiskőrösön kettő olyan sofőrt is megállítottak a rendőrök, akik ittasan vezettek, ezért őket is előállították. Egy helyi férfit pedig a kiskőrösi Madách Imre utcában ellenőriztek, miközben hatósági jelzés nélküli autót vezetett. Az intézkedés során kiderült, hogy a Kiskőrösi Járásbíróság 2023. július 11-ig a járművezetéstől jogerősen eltiltotta, ezért vele szemben járművezetés az eltiltás hatálya alatt miatt indult eljárás.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az alkohol már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, melyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést. A szeszes ital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, és a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek.

Hazánkban zéró tolerancia van érvényben, mely a szeszes ital fogyasztásának teljes tilalmát jelenti a gépi meghajtású jármű vezetője részére, a jármű vezetése előtt és alatt egyaránt. Soha ne üljön ittasan autóba, valamint olyan járműbe sem, melyet láthatóan ittas személy vezet! Ne engedje meg családtagjának, rokonának, barátjának, ismerősének sem, hogy ittas állapotban vezessen!

… hogy mindenki hazaérjen!

Balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság!