Jelentős drágulás ment végbe Bács-Kiskun vármegye lakáspiacán 

2023. 07. 26., 18:06
A vármegyében a lakosok száma 2011-hez képest 5 százalékkal 495 ezer főre csökkent - derül ki az ingatlan.com új elemzéséből, amely a friss népszámlálási adatok alapján mutatja be a Bács-Kiskun vármegyei lakáspiacon bekövetkezett változásokat. Az elemzésből kiderül, hogy a nagyvárosok vonzáskörzetei az évtized nyertesei.
  • Az elmúlt évtized során alapvető változások történtek a lakóingatlanok országos és Bács-Kiskun vármegyei piacán. A lakosok száma a vármegyében a legfrissebb népszámlálási adatok szerint 5 százalékkal 495 ezer főre csökkent. A lakóingatlanok száma pedig 3 százalékkal 246 ezerre emelkedett.
  • A vármegyében a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 2018 júliusához képest 98 százalékkal 425 ezer forintra nőtt. 
  • A vármegyeszékhelyen Kecskeméten ezzel párhuzamosan 99 százalékkal 604 ezer forintra emelkedett.

Megváltoztak az ingatlanpiaci viszonyok az elmúlt évtizedben az országos trendekhez hasonlóan Bács-Kiskun vármegyében is. Ez pedig a lakásállományt és az árakat is módosította. A vármegyében a lakosok száma 2011-hez képest 5 százalékkal 495 ezer főre csökkent - derül ki az ingatlan.com új elemzéséből, amely a friss népszámlálási adatok alapján mutatja be a Bács-Kiskun vármegyei lakáspiacon bekövetkezett változásokat, valamint ismerteti azt is, hogyan változtak 2018-hoz képest az átlagos lakóingatlan-árak a kínálati piacon. 

Az országos trendekről Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “A 2011-hez képest bekövetkezett változások közül kiemelhető, hogy a nagyvárosok vonzáskörzetei az évtized nyertesei. Ennek hátterében az áll, hogy a legnagyobb népességű városokban jelentős lakáspiaci drágulás ment végbe, ezért sokan megváltak az ottani ingatlanjuktól és az agglomerációs települések felé vették az irányt, ahol alacsonyabb átlagos négyzetméteráron, sokszor nagyobb lakóingatlant tudtak vásárolni.


A vármegye a helyi ipari termelés országos átlagot meghaladó szintje miatt gazdaságilag kedvezőbb helyzetben lévő országrészek közé tartozik. A 2011 és 2022 közötti években - a megtorpanásoktól eltekintve- ez a tényező is hozzájárult ahhoz, hogy a vármegyében nőtt a lakások átlagára és élénk volt az ingatlanpiac. 

Részletes körkép a vármegyei lakáspiacról

A hivatalos adatok alapján Bács-Kiskun vármegyében a lakóingatlanok száma 3 százalékkal 246 ezerre emelkedett az előző népszámláláshoz képest. Az ingatlan.com adatai szerint idén július elején összesen több mint 5000 eladó lakóingatlan szerepelt a kínálatban. A szóban forgó lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 425 ezer forint volt, ami 98 százalékos drágulásnak felel meg a 2018-as átlaghoz képest. A vármegyeszékhelyen, Kecskeméten az átlagos négyzetméterár 99 százalékkal 604 ezerre nőtt. A vármegyeszékhely agglomerációs övezetébe tartozó települések közül Ballószögön 181 százalékkal 677 ezer forintra, Helvécián pedig 151 százalékkal 636 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár. 

Az is kiderül az ingatlan.com elemzéséből, hogy a legjelentősebb kínálattal rendelkező vármegyei településeket nézve Baján például 128 százalékkal 412 ezer forintra, Kiskunhalason 143 százalékkal 348 ezer forintra, Kalocsán pedig 168 százalékkal 327 ezer forintra emelkedtek a lakóingatlanok átlagos négyzetméterárai. 

Balogh László beszélt arról is, hogy idén az országos lakáspiacon visszafogott a kereslet, ez részben a bizonytalan gazdasági környezettel, az árak korábbi jelentős emelkedésével magyarázható, ezért számos háztartás elhalasztotta a lakásvásárlást, költözést. Ugyanakkor a következő időszakban a kisebb, úgynevezett falusi csokos települések lakáspiaca felélénkülhet, mivel jövőre a mostaninál kedvezőbb feltételekkel lehet majd igénybe venni ezt a támogatást. Hosszabb távon pedig a várható gazdasági fejlődéssel párhuzamosan újra erőre kap a helyi ingatlanpiac.

Forrás: ingatlan.com