Jelentős plusz bevétel és költségvetési tartalék Kecskeméten

A 2023-as költségvetés módosítása a városstratégiai és pénzügyi bizottság ülésén

2023. 10. 17., 13:41
1.9 milliárdos többletbevétel folyt be Kecskemét ide költségvetésébe, ebből 600 milliós növekedést az iparűzési adóbevétel jelent. Mindeközben 203 millió forinttal csökkentek a kiadások is. Többek között ezek hangzottak el a városstratégiai és pénzügyi bizottság mai(kedd) ülésén, amelynek napirendjén szerepelt az idei költségvetés módosítása.

Csütörtökön tárgyalja a Közgyűlés, Kecskemét idei költségvetésének módosítását. Az előterjesztés ma(kedd) a városstratégiai és pénzügyi bizottság napirendjén is szerepelt. Mint elhangzott az ide büdzsé főösszege 2,7 milliárd forinttal emelkedik meg.

Dr. Szabó József külsős bizottsági tag azt mondta, észre kell venni az 1.9 milliárdos többletbevételt, ezen belül is a 600 milliós iparűzési adóbevétel növekedést, a 230 milliós kamatbevételi többletet, valamint a 830 milliós osztalék bevételt.

Az előterjesztésből kiderül az is, hogy 203 millió forinttal sikerült idén csökkenteni a kiadásokat, ugyanakkor vannak bevétel elmaradások. A közel 500 millió forint az úgynevezett rendkívüli központi támogatásokból származik, amit azonban ellensúlyoznak a más költségvetési sorokban szereplő többlettámogatások.

Az idei költségvetés kedvezőbb helyzetét jelzi az is, 312 millió forinttal sikerült növelni az általános tartalékkeretet, amely így már 815 millió forintos.

Az előterjesztést az ellenzék tartózkodása mellett javasolta a Közgyűlésnek elfogadásra a városstratégiai és pénzügyi bizottság.