Jogosítvány nélkül vezettek

KÖZLEMÉNY
2023. 08. 10., 16:25
Lajosmizsén és Orgoványon szűrték ki a férfiakat a rendőrök.

Szerda délelőtt Lajosmizsén ellenőriztek a helyi rendőrök egy segédmotoros kerékpárral közlekedő férfit, akiről kiderült, nem rendelkezik vezetői engedéllyel. Még aznap délelőtt Orgoványon egy személygépkocsit szűrtek ki a forgalomból az egyenruhások. Az ellenőrzés során kiderült, hogy neki sincs jogosítványa. A férfiakat szabálysértési őrizetbe vették a rendőrök.

A hatályos magyar jogszabály szerint, aki közúti forgalomban gépi meghajtású járművet úgy vezet, hogy a vezetéséhez szükséges hatósági engedéllyel nem rendelkezik, engedély nélküli vezetés szabálysértését követ el.

Hogyan valósíthatjuk meg az engedély nélküli vezetést?

– A járművezetőnek van ugyan érvényes vezetői engedélye, de nem arra a jármű-kategóriára, amivel éppen az adott járművet vezeti. Tipikus példája ennek, amikor valaki „A” kategóriás motorkerékpárt vezet „A1” kategóriával, vagy olyan utánfutót vontat, melynek vontatására nem rendelkezik „E” kategóriás engedéllyel. A jármű-kategóriák elkülönítésének, külön vizsgával történő megszerzésének konkrét célja az, hogy a nagyobb, erősebb jármű biztonságos vezetésére a megfelelő képességek birtokában legyünk.

– A járművezető rendelkezik érvényes vezetői engedéllyel, de azt tőle a sorozatos szabálysértés vagy valamilyen közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt bevonták, és ennek ellenére járművet vezet. Ez akár bűncselekmény elkövetését is megalapozhatja.

– A legsúlyosabb, ha a járművezető egyáltalán nem rendelkezik semmilyen vezetői engedéllyel, és így ül be a volán mögé. Mivel az ilyen járművezetők nem részesültek megfelelő oktatásban, nincsenek tisztában a közlekedési szabályokkal, így alkalmazni sem tudják azokat megfelelően. Ezzel balesetveszélyes helyzetet teremthetnek, így veszélyeztetve a közlekedés más résztvevőit.

Aki vezetői engedély nélkül vesz részt a közúti közlekedésben, szabálysértést követ el, amely akár szabálysértési elzárást, járművezetéstől eltiltást vagy pénzbüntetést is vonhat maga után.

A közlekedésbiztonság mindannyiunk számára kiemelten fontos. A fegyelmezetlen, szabályokat megsértő gépkocsivezető nemcsak a saját, hanem mások életét, testi épségét, vagyontárgyait is veszélyezteti. Ne kockáztassunk!