Jól működik a Kecskeméti Közbiztonsági Fórum

KÖZLEMÉNY
2023. 08. 15., 10:32
Jelentős eredményeket tud felmutatni az alig két hónapja létrehozott Kecskeméti Közbiztonsági Fórum. A Fórum Szemereyné Pataki Klaudia polgármester kezdeményezésére és elnökletével jött létre, a város közbiztonságáért felelős szervek vezetőinek részvételével.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 12 képet tartalmaz

A grémium koordinációs és egyeztető fórumként működik, amelynek célja a közbiztonságot érintő aktuális kérdések megválaszolása és a felmerülő problémák megoldására javaslatok kidolgozása. Tevékenysége során áttekint és véleményez minden olyan stratégiai dokumentumot, amely a város közbiztonságát érinti.

Az eddig elért eredmények:

Éjszakai sebességkorlátozás

A Fórum alakuló ülésén egyebek között szóba került a kiskörúton zajló, rendkívül balesetveszélyes és a lakók pihenését zavaró éjszakai illegális gyorsulási versenyek problémája és annak megoldása. Az első ülést követően a Kecskeméti Városrendészet megvizsgálta, hogy milyen intézkedéseket lehet a leggyorsabban bevezetni, majd javasolta, hogy a kiskörút egyenes szakaszain a jelenlegi 50 km/h sebességkorlátozást este 10 óra és reggel 4 óra között csökkentsék 30 km/h sebességre. A Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság megtárgyalta a Fórum kezdeményezését, és döntött a sebességkorlátozás augusztus 1. napjával történő bevezetéséről. Ez volt a Fórum első kézzelfogható eredménye.

A Fórum tagjai bíznak abban, hogy az éjszakai időszakra vonatkozó sebességkorlátozás bevezetésével az alacsonyabb sebesség miatt csökken a zajkibocsátás, amely által az érintett terület mellett lakók életminősége javulni fog, továbbá ez a megoldás hozzájárul a nagy sebességgel közlekedő járművek számának visszaszorításához is. A rendőrség számára a hatékony ellenőrzést és szankcionálást biztosító közlekedési táblákat a Városüzemetetési Nonprofit Kft. 1-jével a kiskörúton elhelyezte.

Illegálisan átalakított járműveket szűrt ki a rendőrség

Tekintettel arra, hogy a gyorsulási versenyeken zömében műszakilag átalakított járművekkel vesznek részt, így a rendőrség a probléma megoldása céljából első lépésként június 17-én éjszakára a közlekedési hatósággal közösen közlekedésrendészeti akciót hirdetett az illegálisan átalakított járművek kiszűrésére. Több jármű akadt fenn a rostán, amelyek közül a közlekedési hatóság 5 járművet ismét berendelt hatósági műszaki vizsgára.

Közös járőrözések

2023 májusától kezdődően több vagyon elleni bűncselekményről érkezett bejelentés a rendőrségre. Szintén a Fórum hozadékaként az éjszakai és nappali órákban megkezdődnek a közös járőrözések a belvárosban és a bűnügyileg fertőzött városrészekben. A járőrszolgálatot a Kecskeméti Rendőrkapitányság a Városrendészettel és a helyi polgárőr szervezetekkel együttműködve látja el. Az együttműködésnek köszönhetően több elkövetőt sikerült elfogni, akik a családi házas övezetekben a kerítéseken másztak át, és az udvarról, melléképületekből, pincékből élelmiszert, kerékpárokat, szerszámgépeket, fém hulladékot, kerti bútort vittek magukkal. A közös járőrszolgálat eredménye továbbá erőszakosan kolduló személy bíróság elé állítása, kifosztásos bűncselekmények elkövetőinek felderítése.

A képek a Kecskeméti Közbiztonsági Fórum alakuló ülésén készültek!

Kapcsolódó cikk